SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZAPOŠLJAVANJE
 
ZZZCG planira zapošljavanje 10.000 domaćih i 18.000 stranih sezonaca
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 21.07.2018. - 10:52:37
PODGORICA - Zavod za zapošljavanje planira da ove godine zaposli 10.000 domaćih sezonaca, a kvota za zapošljavanje stranaca na sezonskim poslovima je 18.185, saopštili su iz te institucije Pobjedi. Najviše se traže konobari, kuvari, pekari i sobarice, a sve je poželjnije i znanje stranih jezika.

Trenutno su najdeficitarnija zanimanja majstori na građevinama, te kuvari, konobari i sobarice u turizmu. Ipak, srednjoškolci se radije opredjeljuju za zanimanja tehničara u tim strukama, ili za neke druge poslove.

Tajna je u tome što je malo poslodavaca u turizmu, a nijedan u građevinarstvu koji radnicima nudi cjelogodišnji angažman. Zato se mladi radije opredjeljuju za zanimanja koja su možda i slabije plaćena, ali su angažovani tokom cijele godine.

"Za neke su sezonski poslovi nužda, dok ne iskrsne nešto konkretnije. Mladi koriste priliku da spoje ugodno i korisno i dva do tri mjeseca budu na moru, steknu prva radna iskustva i nešto zarade. Znatnu korist od angažovanja na sezonskim poslovima mogu imati i korisnici socijalnih davanja, ukoliko su radno sposobni, ali veliki broj nezaposlenih nije zainteresovan za sezonski rad", rekli su Pobjedi u Zavodu za zapošljavanje.

U prvoj polovini ove godine poslodavci su na birou rada najviše tražili konobare, kuvare, pica majstore, mesare, pekare, sobarice, higijeničarke, servire, perače posuđa i radnike na pomoćnim poslovima. Pored osnovnih znanja i radnog iskustva, sve više se traže i dodatna znanja, kao npr. znanje stranih jezika.

Iste je rezultate dalo i istraživanje Privredne komore sprovedeno u aprilu ove godine.
"Potrebe poslodavaca za sezonskom radnom snagom osciliraju, tako da je najveća potražnja u predsezoni. To ne znači da je nema u toku sezone, jer nerijetko radnici, zbog uslova rada, napuštaju jednog poslodavca i odlaze kod drugog, a često se zbog povećanog obima posla treba povećati i broj izvršilaca", navode iz ZZZ i naglašavaju da se značajan broj domaćih sezonaca zapošljava mimo njih, jer ih direktno kontaktiraju poslodavci.

"Očekujemo informacije iz Poreske uprave o prijavi radnika na obavezno socijalno osiguranje, što treba da dostave u roku od 30 dana. Savjetodavci iz biroa rada, sa terena, najavljuju intenzivnije zapošljavanje u narednih nekoliko dana", kažu iz ZZZ.

Imajući u vidu strukturnu nezaposlenost u Crnoj Gori i veliki "uvoz radne snage, iz Privredne komore navode da je potrebno više promovisati mogućnosti sezonskog zapošljavanja i preko nadležnih institucija upravljati ovim procesom.