SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Znatno ubrzan rast građevinskih radova u travnju
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 21.06.2018. - 15:40:02
ZAGREB - U travnju je u Hrvatskoj ubrzana dinamika građevinskih radova. Kako pokazuju podaci državne statistike, rast građevinskih radova u travnju ove godine iznosio je 3,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok su u odnosu na ožujak građevinski radovi porasli 1,7 posto.

Usporedbe radi, u ožujku je rast građevinskih radova na godišnjoj razini iznosio samo 0,7 posto. U odnosu na veljaču, u ožujku su građevinski radovi stagnirali, odnosno nisu rasli, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Najveći rast u odnosu na travanj prošle godine, čak 11,3 posto, zabilježen je na građevinskim radovima na zgradama, dok su u istom razdoblju građevinski radovi na ostalim građevinama potonuli 6,3 posto. No, kada se travanj usporedi s ožujkom - dakle, na mjesečnoj razini - slika je ponešto drugačija, budući da su građevinski radovi na zgradama porasli 1,9 posto, a na ostalim građevinama dva posto.

Iz građevinskog sektora već duže vrijeme dolaze žalopojke o nedostatku radne snage. Uz to, stručnjaci upozoravaju da Hrvatskoj posljednjih godina kronično nedostaju veći infrastrukturni projekti, koji bi angažirali kapacitete građevinske industrije.