SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PAD
 
Zalihe industrijskih proizvoda u Hrvatskoj na godišnjoj razini pale 9,2 posto
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.06.2019. - 10:00:16
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su u travnju 1,9 posto niže u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini smanjene 9,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), najviše su na mjesečnoj razni povećane zalihe kapitalnih proizvoda, za 11,9 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 2,7 posto, te netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 0,8 posto.

Istodobno su zalihe energije smanjene 28,7 posto, a zalihe intermedijarnih proizvoda za 2,9 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe energije smanjene za 52,3 posto, intermedijarnih proizvoda za 7,1 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,2 posto.

Zalihe kapitalnih proizvoda su porasle 28,6 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,8 posto.

Promatrano po područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju travnja su u usporedbi s mjesecom ranije u prerađivačkoj industriji smanjene za 1,8 posto, a u rudarstvu i vađenju za 3,5 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe gotovih industrijskih proizvoda u prerađivačkoj industriji pale 9,3 posto, a u rudarstvu i vađenju za 6,1 posto.