SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Zalihe industrijskih proizvoda porasle više od 6 posto
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.02.2018. - 07:03:29
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda u prosincu prošle godine su u odnosu na studeni bile veće za 4,4 posto, a u usporedbi sa zalihama na kraju prosinca 2016. za 6,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), zalihe kapitalnih proizvoda na kraju prosinca u usporedbi s prethodnim mjesecom su veće za 11,9 posto, a zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju za 7,9 posto. Zalihe intermedijarnih proizvoda su veće za 7,1 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,6 posto.

Istodobno su zalihe energije smanjene za 10,1 posto.

Na godišnjoj razini zalihe intermedijarnih proizvoda su povećane za 8,9 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 9,6 posto.

Istodobno su zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju na godišnjoj razini smanjene za 15,1 posto, zalihe energije za 5,6 posto i kapitalnih proizvoda za 1,5 posto.

Promatrano po područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju lanjskog prosinca su u usporedbi sa zalihama na kraju studenog u prerađivačkoj industriji veće za 4,6 posto, dok su u rudarstvu i vađenju manje za jedan posto.

Na godišnjoj, pak, razini zalihe gotovih industrijskih proizvoda u prosincu lani su prema istom mjesecu 2016. godine u prerađivačkoj industriji veće za 6,8 posto, a u rudarstvu i vađenju za 1,9 posto.