SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CLOSING BELL ZSE
 
Zagrebačka burza: Turistički sektor u fokusu investitora
Autor/izvor: Davor Špoljar, analitičar Erste banke
Datum objave: 01.08.2019. - 17:50:00
Zadnja izmjena: 01.08.2019. - 17:50:26
ZAGREB - Danas je na domaćem tržištu kapitala bio predah nakon sezone kvartalnih rezultata, koja je završila u srijedu, te su se investitori u nedostatku korporativnih vijesti fokusirali na analizu dospjelih rezultata.

Ključni dionički indeksi CROBEX i CROBEX10 su dan zaključili bez značajnijih promjena, dok su od sektorskih indeksa odskakali indeksi transportnog i građevinskog sektora koji su skočili 3 posto i 1,8 posto.

Ukupna likvidnost je blago porasla, na 8,6 milijuna kuna, međutim prvenstveno na krilima blok transakcija dionicama hotelijera Valamar Riviere i Arena Hospitality Groupa, svaka u iznosu od po 2 milijuna kuna.

U redovnom prometu je prikupljeno svega 4,5 milijuna kuna, zbog sezone godišnjih odmora. Redovno trgovanje je prošlo bez milijunaša, a najlikvidnija je bila povlaštena dionica Adrisa, koja je nadomak milijun kuna prometa oslabila 0,6 posto.

Povišeni promet, od oko 760 tisuća kuna je upisala i dionica Čakovečkih mlinova, te pri tome porasla 1,6 posto. Iako je indeks građevinskog sektora bio u zelenom, prva dva mjesta među gubitnicima drže upravo dionice građevinskog sektora Tehnika i Institut IGH koje su pale 10,3 posto i 6,7 posto.

Među dobitnicima prvo mjesto pripada dionici Hotela Haludovo koja je skočila preko 20 posto, što je njen osmi uzastopni dan snažnog rasta u kojima je kumulativno ojačala 50 posto.