SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
Zagrebačka banka gasi svoj Facebook profil
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 03.05.2019. - 20:01:27
ZAGREB - Zagrebačka banka objavila je u petak na Facebook profilu iznenađujuću vijest da se 1. lipnja povlači s te društvene mreže kako bi se što predanije posvetila unapređivanju vlastitih komunikacijskih kanala.

"Dragi followeri, želimo vas obavijestiti kako nastavljamo raditi na unapređenju vlastitih kanala kako bismo u budućnosti s vama imali još kvalitetniju komunikaciju. Zbog predanosti ovom cilju, UniCredit je najavio potpuno povlačenje s Facebooka, Messengera i Instagrama od 1. lipnja. Tako i Zagrebačka banka više neće biti prisutna na Facebooku i Messengeru", objavili je ZABA na svom Facebook profilu koji ima više od 54.000 pratitelja.

– Vidim da je odluka donesena na razini čitave grupacije i objavljena u svakoj zemlji istovremeno. Taktika 'ajmo biti prisutni na svim društvenim mrežama pa ćemo poslije vidjeti', došla je do točke revizije gdje su vrlo vjerojatno potaknuti objavom Lusha odlučili biti prvi u svojoj industriji koji će napraviti isto. Bankarstvo je jedna od industrija koje imaju uspješne aplikacije po pitanju instaliranja i korištenja što je jako dobar kanal za komunikaciju. Isto tako nisu objavili da se povlače s drugih messenger aplikacija, samo s Facebook platforme – komentirao je za Lider potez Zagrebačke banke Mato Rajić, stručnjak za digitalni marketing i odnose s javnošću u Rajić Consultingu.

Napomenuo je kako sve više brendova s pravom skeptično gleda na svoja ulaganja u Facebook otkad je organski doseg počeo drastično opadati.

Podsjetimo, Lush UK sredinom travnja objavio je 'gašenje' svojih društvenih mreža (Facebooka, Twittera i Instagrama) u Velikoj Britaniji, uz objašnjenje kako ne želi više 'borbu s algoritmima', skupljanje 'lajkova' i nekog trećeg posrednika kojem mora plaćati kako bi brend bio prisutan na newsfeedu 'fanova' njihovih proizvoda. Umjesto toga okreću se korisnicima, koje pozivaju na direktnu komunikaciju putem telefona, e-maila, newslettera ili live chata.

Zagrebačka banka zasad je jedina banka u Hrvatskoj koja neće imati Facebook stranicu. Nakon odlaska s Facebooka ostaje im profil na Twitteru, LinkedInu i YouTubeu, a na njihovoj je internetskoj stranici, uz standardne komunikacijske kanale poput e-pošte i telefona, dostupan je i chatbot. Također, tu su i već spomenuti komunikacijski kanali tipični za bankarske institucije – mobilne aplikacije.

Kontaktirali smo Zagrebačku banku da nam detaljnije objasni uzroke ove odluke.

"UniCredit je najavio svoje povlačenje s Facebooka i društvenih mreža u vlasništvu Facebooka (Messenger i Instagram) od 1. lipnja 2019. Ova odluka primjenjuje se na sve zemlje u kojima UniCredit posluje pa tako i na Zagrebačku banku. UniCredit vjeruje kako je najbolji pristup kvalitetnoj komunikaciji onaj putem vlastitih kanala, što je najbolji način pružanja sveobuhvatne usluge klijentima. Zato UniCredit redovito ulaže u poboljšanje digitalnih kanala, kako bi osigurao kvalitetan dijalog sa svojim klijentima", kazali su iz te banke.