SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: S&P pao najniže u 13 mjeseci, blizu tržišta medvjeda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.10.2011. - 07:55:06
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak vodeći indeksi potonuli na najniže razine u 13 mjeseci, pa se S&P 500 našao na rubu 'tržišta medvjeda', a pod najvećim je pritiskom bio financijski sektor jer se ulagači plaše da bi dužnička kriza u eurozoni mogla prerasti u bankarsku krizu.
Dow Jones indeks pao je 258 bodova, ili 2,36 posto, na 10.655 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,85 posto, na 1.099 bodova, a Nasdaq indeks 3,29 posto, na 2.335 bodova.

S&P 500 indeks zaronio je jučer na najnižu razinu od 8. rujna prošle godine, dok je u odnosu na svoju najvišu ovogodišnju razinu iz travnja potonuo 19,4 posto, pa se nalazi na rubu 'tržišta medvjeda', koje se definira padom indeksa za 20 i više posto u odnosu na njegovu prethodnu najvišu razinu.

Cijene dionica pale su jučer u svih 10 sektora S&P indeksa, a pod najvećim je pritiskom bio financijski sektor zbog strahovanja ulagača da će dužničke kriza prerasti u financijsku krizu, sličnu onoj iz 2008. godine.

Grčka vlada je priznala da neće postići fiskalne ciljeve koji su joj zadani kako bi dobila novu tranšu međunarodnog kredita. Unatoč oštrim mjerama štednje, grčki proračunski manjak ove će godine dosegnuti 8,5 posto BDP-a, što je više od ciljanih 7,6 posto. Iduće godine deficit će biti smanjen na 6,8 posto, dok je dogovorena ciljana razina s međunarodnim kreditorima bila 6,5 posto BDP-a.

Inspektori MMF-a, EU-a i Europske središnje banke i dalje 'češljaju' proračunske stavke u Grčkoj, a ni jučerašnji sastanak ministara financija 17 članica eurozone nije urodio konkretnim rješenjima. Ministri su poručili da razmatraju proširenje uloge privatnih investitora u planiranom drugom paketu financijske pomoći Grčkoj.

To, pak, jača izglede da bi vlasnici grčkih državnih obveznica, uglavnom banke, morali preuzeti veći teret restrukturiranja grčkog duga nego što je dogovoreno ranije. U srpnju je dogovoreno da bi banke otpisale 21 posto vrijednosti njihova portfelja u grčkim dugovima.

Ministri financija eurozone također su poručili da Grčka može pričekati odluku o drugoj tranši međunarodnog kredita do polovice studenoga, čime su pojačali pritisak na Atenu kako bi uložila dodatne napore na smanjenju njezinih dugovanja.

„Mnogi se ulagači plaše da političari neće biti u stanju dogovoriti bilo kakvo razumno rješenje. Plaše se bankrota Grčke, što bi moglo izazvati novu krizu banaka u Europi, s obzirom da nisu dovoljno kapitalizirane i da su prepune državnih obveznica“, kaže Jack de Gan, direktor u tvrtki Harbor Advisory.

Zbog toga su jučer oštro pale cijene dionica europskih banaka, a najveća je gubitnica bila dionica Dexie, s padom cijene za 10 posto, nakon što je agencija Moody's objavila da preispituje rejting te francusko-belgijske financijske grupe jer zbog izloženosti te grupe grčkim dugovima strahuje za njezinu likvidnost.

To je uzdrmalo i američke banke, pa je S&P indeks financijskog sektora potonuo 4,5 posto. Među najvećim je gubitnicama, s padom cijene za 7,6 posto, bila dionica Morgan Stanleya, dok je trošak osiguranja dugova te banke dosegnuo najvišu razinu od financijske krize ujesen 2008. godine.

Strahovanja od širenja dužničke krize izazvala su pad tečaja eura na samo 1,32 dolara, najnižu razinu u devet mjeseci. Jačanje dolara moglo bi naštetiti američkim kompanijama koje ovise o izvozu jer to poskupljuje njihove proizvode. Zbog toga je jučer cijena dionice industrijskog diva Caterpillara potonula 4,5 posto, Boeinga 3,7, a Coca-Cole 3,2 posto.

Najviše je, pak, 33 posto, potonula cijena dionice AMR Corp, vlasnika American Airlinesa, jer se ulagači plaše da je ta zrakoplovna kompanija na rubu stečaja.

Ulagače nisu ohrabrili ni bolji nego što se očekivalo makroekonomski podaci. Institut za menadžere nabave izvijestio je da je njegov ISM indeks industrijske aktivnosti u rujnu porastao s 50,6 na 51,6 bodova, dok su analitičari očekivali pad tog indeksa.

To je ponešto ublažilo strahovanja od nove recesije američkog gospodarstva, no ostalo je u sjeni grčke dužničke krize.

Na pojačano povlačenje ulagača s tržišta ukazuje i velik obujam trgovanja. Jučer je na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika zamijenilo 10,9 milijardi dionica, dok prosječan dnevni promet u ovoj godini iznosi 7,98 milijardi.

Pritom je na NYSE odnos između dionica koje su izgubile i onih koje su dobile na vrijednosti iznosio 10 naprema 1.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE oslabio je 1,03 posto, na 5.075 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,28 posto, na 5.376 bodova, a pariški CAC 1,85 posto, na 2.926 bodova.