SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street skliznuo s rekordnih razina
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.12.2017. - 07:34:51
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina, dok ulagači analiziraju kako bi porezna reforma mogla utjecati na monetarnu politiku i kamate u idućim godinama.

Dow Jones oslabio je 0,15 posto, na 24.754 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,32 posto, na 2.681 bod, a Nasdaq indeks 0,44 posto, na 6.963 boda.

Nakon što su danima ti indeksi dosezali nove rekordne razine, jučer su blago pali dok se čeka podrška Kongresa poreznoj reformi.

Sinoć je Zastupnički dom prihvatio prijedlog poreznih promjena, a čeka se još podrška Senata.

Nitko ne sumnja u to da će do kraja tjedna predsjednik SAD-a Donald Trump potpisati taj zakon, kojim bi se, među ostalim, smanjila porezna stopa na dohodak imućnijih građana, dok bi porezna stopa kompanijama bila srezana s 35 na 21 posto.

Analitičari kažu da bi, nakon smanjenja poreza, kompanije mogle više sredstava izdvojiti za otkup dionica na tržištu i povećati dividende, što ide u prilog dioničarima.

No, čini se, kažu analitičari da su porezne promjene već uračunate u cijene dionica, s obzirom da je od polovice studenoga, kada je Zastupnički dom prihvatio prvi prijedlog reforme, S&P 500 indeks porastao oko 5 posto.

"Smanjenje poreznih stopa zasigurno je uračunato u cijene. Tržište sada slavi poreznu reformu, no prepoznaje i to da bi mu u idućem razdoblju središnja banka mogla početi oduzimati ono što mu je godinama davala", kaže Jack Ablin, direktor u BMO Private Bank.

Smanjenje poreza trebalo bi potaknuti rast potrošnje, što bi podržalo brži rast gospodarstva, ali i inflacije, a to bi, pak, moglo navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamatnih stopa.

Fed je nakon financijske krize 2009. godine godinama vodio izuzetno labavu monetarnu politiku i poticajnim mjerama održavao nisku cijenu novca.

No, kako se rast gospodarstva stabilizirao, Fed posljednjih godina ukida poticajne mjere, pri čemu je u ovoj godini čak u tri navrata povećao kamate.

Ulagači se plaše da će se zaoštravanje monetarne politike nastaviti i idućih godina, a to, za razliku od poreznih poticaja, ne ide u prilog tržištu kapitala.

Među najvećim gubitnicima jučer je bio tehnološki sektor, s prosječnim padom od 0,5 posto, što je ponajviše posljedica pada cijene dionice Applea za 1,1 posto, nakon što su neki analitičari smanjili procjene za dionicu te najveće svjetske kompanije po tržišnoj vrijednosti.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,09 posto, na 7.544 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,72 posto, na 13.215 bodova, a pariški CAC 0,69 posto, na 5.382 boda.