SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street skliznuo s rekordnih razina
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.12.2017. - 08:38:14
NEW YORK – Na Wall Streetu su u petak najvažniji indeksi skliznuli s rekordnih razina zbog novih političkih problema predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, no podršku tržištu pruža nada ulagača u poreznu reformu.

Dow Jones oslabio je 0,17 posto, na 24.231 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,20 posto, na 2.642 boda, a Nasdaq indeks 0,38 posto, na 6.847 bodova.

Ti su indeksi bili i u većem minusu, pa je S&P 500 u jednom trenutku potonuo 1,6 posto, zbog novih političkih problema predsjednika Trumpa, nakon što je bivši savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Michael Flynn priznao krivnju za davanje lažnog iskaza FBI-u vezano za istragu o navodnom ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore.

Flynn je, pišu mediji, spreman svjedočiti kako mu je Trump rekao da uspostavi kontakte s Rusima u vrijeme dok je bio predsjednički kandidat. Iz Bijele kuće brzo su poručili kako ništa u vezi Flynnova priznanja krivnje ne tereti nikoga drugoga osim njega.

Ipak, do kraja trgovanja indeksi su ublažili gubitke zahvaljujući poruci republikanaca iz Senata kako imaju dovoljnu podršku za prijedlog poreznog zakona.

A prihvaćanje porezne reforme značilo bi da je Trump ispunio jedno od najvažnijih obećanja iz predsjedničke kampanje, koje je mjesecima podržavalo rast cijena dionica.

Ulagači se nadaju da će smanjenje poreza kompanijama i građanima potaknuti brži rast gospodarstva i zarada tvrtki, te tako podržati daljnji rast cijena dionica.

"Posljednjih 18 do 24 mjeseca gospodarstvo je raslo sporije, a sada se rast ubrzava, pa se ulagači usmjeravaju u dionice onih kompanija koje su dosad zaostajale po rastu cijena, a ubuduće bi mogle najviše profitirati od ubrzanja rasta gospodarstva", kaže Gary Bradshaw.

Najviše su jučer porasle, za 0,8 posto, cijene dionica u energetskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cijena nafte nakon što su u četvrtak OPEC i drugi najveći svjetski proizvođači 'crnog zlata' odlučili produljiti dogovor o smanjenoj proizvodnji do kraja 2018. godina.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones skočio je za 2,9, a S&P 500 za 1,5 posto. Nasdaq indeks skliznuo je, pak, 0,6 posto, što je posljedica oštrog pada cijena dionica tehnoloških kompanija polovicom tjedna.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,36 posto, na 7.300 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,25 posto, na 12.861 bod, a pariški CAC 1,04 posto, na 5.316 bodova.