SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Poslovni rezultati kompanija podigli indekse
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.04.2017. - 09:29:28
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica znatno porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, pri čemu je Nasdaq indeks dosegnuo rekordnu razinu.

Dow Jones ojačao je 0,85 posto, na 20.578 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,76 posto, na 2.355 bodova, a Nasdaq indeks 0,92 posto, na rekordnih 5.916 bodova.

Među najvećim je dobitnicama, s rastom cijene za gotovo 6 posto, jučer bila dionica American Expressa jer je najveća svjetska kartičarska kuća izvijestila o manjem nego što se očekivalo padu dobiti u prvom kvartalu.

Bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate ostvario je i CSX Corp, pa je dionica te željezničke kompanije poskupila 5,6 posto.

Glavni burzovni indeksi pali su dva tjedna zaredom jer je na tržištu sve više sumnje da će predsjednik SAD-a Donald Trump ispuniti svoja obećanja iz izborne kampanje o smanjenju poreza i povećanju državne potrošnje.

Posljednjih su dana ulagači bili oprezni i zbog geopolitičkih rizika, uključujući napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje, kao i predstojeće predsjedničke izbore u Francuskoj i parlamentarne u Britaniji.

No, jučer su te zabrinutosti pale u drugi plan, a u fokusu ulagača bili su poslovni rezultati kompanija.

"Bio je potreban pokretač da bi tržište poraslo, a samo je jedan logičan razlog za to. To su zarade kompanija, a one su dosad OK", kaže Phil Blancato, direktor u tvrtki Thalmann Asset Management.

Unatoč nekoliko velikih podbačaja, sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata zasad je vrlo dobra.

Od 82 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 75 posto prebacilo je očekivanja analitičara po pitanju zarade, što je više od prosjeka u posljednja četiri kvartala.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u prvom tromjesečju porasle za 11,1 posto na godišnjoj razini, dok su prije tjedan dana očekivali rast od 10,1 posto.

I na europskim burzama cijene dionica jučer su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,06 posto, na 7.118 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,09 posto, na 12.027 bodova, a pariški CAC 1,48 posto, na 5.077 bodova.