SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street porastao zaslugom poslovnih rezultata
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.10.2019. - 08:35:57
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi znatno porasli, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i optimizmu ulagača u vezi Brexita.
Dow Jones ojačao je 237 bodova ili 0,89 posto, na 27.024 boda, dok je S&P 500 porastao 1,0 posto, na 2.995 bodova, a Nasdaq indeks 1,24 posto, na 8.148 bodova.
Skok indeksa ponajviše se zahvaljuju boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i banaka, među ostalim, JP Morgana, UnitedHealth grupe i Johnson & Johnsona.
Cijena dionice UnitedHealtha skočila je više od 8 posto, JP Morgana više od 3, a J&J-a 1,6 posto.
Tako je sezona objava poslovnih rezultata za treće tromjesečje počela dobrim izvješćima, premda je bilo i podbačaja.
Dionica Goldman Sachsa pojeftinila je, naime, jer je ta investicijska banka u proteklom kvartalu ostvarila nešto manju dobit nego što se očekivalo.
Pala je i dobit Wells Farga, no cijena dionice te banke porasla je 1,6 posto jer se ulagači nadaju boljim rezultatima pod vodstvom novog čelnika koji će ovih dana stupiti na dužnost.
Nakon prvih poslovnih izvješća, ulagači se nadaju da bi sezona rezultata ipak mogla biti bolja nego što se očekuje.
Naime, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale za 3,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njihov prvi pad od 2016. godine.
Posljedica je to usporavanja rasta globalnog gospodarstva zbog trgovinskog rata između SAD-a i Kine, koji traje već 15 mjeseci i koji je pogodio svjetska financijska tržišta, poremetio proizvodnju i dobavne lance.
„Definitivno se vidi usporavanje, no ono nije tako strašno kao što su se ulagači plašili. Bolji poslovni rezultati kompanija nego što su se ulagači plašili vide se u prvim izvješćima i vjerujem da će se taj trend zadržati do kraja sezone objava rezultata”, kaže Nick Raich, direktor u tvrtki The Earnings Scouting Report.
U fokusu ulagača je i Brexit, s obzirom da se u četvrtak i petak održava ključni sastanak između Britanije i Europske unije, a nakon komentara glavnog pregovarača EU-a Michela Barniera, ulagači se nadaju da bi se ipak mogao postići dogovor o sporazumnom raskidu braka.
Velika Britanija i EU su, kako se čini, blizu usuglašavanja detaljnog nacrta sporazuma o brexitu, iako dužnosnici nisu uvjereni da će biti spreman na vrijeme za ključni europski sastanak na vrhu ovaj tjedan.
„Ako se riješi trgovinski spor između SAD-a i Kine i ako će biti postignut razumski dobar dogovor o brexitu, to bi unijelo optimizam na tržišta. Zajedno s dobrim poslovnim rezultatima kompanija, uslijedili bi dobri dani”, kaže Rick Meckler, partner u tvrtki Cherry Lane Investments.

Krajem prošloga tjedna predsjednik SAD-a Donald Trump objavio da su Kina i SAD ostvarili prvu fazu značajnog trgovinskog sporazuma, koji uključuje razmjenu poljoprivrednih proizvoda, pitanje valute i neke aspekte zaštite intelektualnog vlasništva.
Zahvaljujući tome, Washington je odgodio povećanje carina s 25 na 30 posto na oko 250 milijardi dolara vrijedan kineski izvoz, što je trebalo stupiti na snagu ovoga tjedna.
Međutim, ništa od te faze sporazuma još nije stavljeno na papir, a obje strane poručile su da je preostalo još puno posla.
Ministar financija SAD-a Steven Mnuchin kazao je ovih dana da će carine na kineski uvoz biti povećane 15. prosinca, ako se do tada ne postigne dogovor.
I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,03 posto, na 7.211 bodova, no frankfurtski DAX porastao je 1,15 posto, na 12.629 bodova, a pariški CAC 1,04 posto, na 5.702 boda.