SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street porastao, najviše skočila dionica Netflixa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.10.2019. - 07:32:49
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i banaka, a podršku tržištu pružio je i dogovor Britanije i Europske unije o Brexitu.

Dow Jones ojačao je 23 boda ili 0,09 posto, na 27.025 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,28 posto, na 2.997 bodova, a Nasdaq indeks 0,40 posto, na 8.156 bodova.

Rast indeksa zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i banaka, primjerice, Netflixa i Morgan Stanleyja.

Cijena dionice Netflixa skočila je 2,5, a Morgan Stanleyja oko 1 posto.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile financijska izvješća za treće tromjesečje, njih 78 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata ipak mogla biti bolja nego što analitičari očekuju.

A analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale za 3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njihov prvi pad od 2016. godine.

„Bolji poslovni rezultati nego što su se ulagači plašili obilježje je 2019. Bit će to slučaj i u trećem tromjesečju", kaže Nick Raich, direktor u tvrtki The Earnings Scout.

Pozitivno je na tržište utjecao i dogovor između Velike Britanije i Europske unije o sporazumnoj rastavi braka.

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije su u četvrtak na sastanku na vrhu u Bruxellesu jednoglasno odobrili novi revidirani dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU-a.

Brexit

Tako bi Britanija mogla izaći iz EU-a na uređeni način 31. listopada, no taj dogovor trebao bi podržati i britanski parlament, koji će zasjedati u subotu.

„U ovom trenutku parlamentarna aritmetika pokazuje da bi glasanje moglo biti vrlo tijesno ili negativno. No, sada je Konzervativna stranka predana sporazumnom, a ne neurednom izlasku i nastojat će dobiti većinu glasova", kaže Constantine Fraser, politički analitičar u tvrtki TS Lombard.

Ulagači su oprezni i zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, od američkog i kineskog do eurozone.

Uz to, premda je postignut parcijalni dogovor o trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine, koji uključuje razmjenu poljoprivrednih proizvoda, pitanje valute i neke aspekte zaštite intelektualnog vlasništva, predstoji još puno posla do potpisivanja takvog sporazuma.

Jučer je Peking poručio da bi Washington morao ukinuti sve carine na kineski uvoz kako bi se postigao konačni dogovor.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,20 posto, na 7.182 boda, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,12 posto, na 12.654 boda, a pariški CAC 0,42 posto, na 5.673 boda.