SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street pao, kreće istraga za opoziv Trumpa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 25.09.2019. - 07:14:58
NEW YORK – Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks zabilježio najveći dnevni pad u posljednjih mjesec dana jer je ulagače zabrinula najava pokretanja istrage za opoziv predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Dow Jones oslabio je 0,53 posto, na 26.807 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,84 posto, na 2.966 bodova, a Nasdaq indeks 1,46 posto, na 7.993 boda.

Pad indeksa posljedica je političke nesigurnosti u Washingtonu nakon što je u utorak predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, demokratkinja Nancy Pelosi kazala da će njezin dom pokrenuti službenu istragu za mogući opoziv predsjednika Trumpa.

Zastupnički dom, koji kontroliraju demokrati, ispitat će je li Trump tražio pomoć Ukrajine kako bi ocrnio bivšeg potpredsjednika Joea Bidena koji trenutno ima najviše izgleda postati predsjednički kandidata Demokratske stranke na izborima 2020. godine.

Trump je odgovorio da će objaviti cjeloviti transkript telefonskog razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u kojem je, kako tvrdi njegova oporba, vršio pritisak na ukrajinskog čelnika da istraži Bidena.

Trump je poručio da je poziv bio "potpuno primjeren" te da nije izvršio pritisak na Zelenskog da istraži Bidena i uvjetovao američku pomoć u zamjenu za istragu o čemu američki mediji izvješćuju već danima temeljem svjedočenja zviždača koji je tome navodno čuo iz druge ruke.

Ulagače su zabrinuli i slabiji nego što se očekivalo podaci o povjerenju potrošača, što je ojačalo zabrinutosti u vezi negativnog utjecaja američko-kineskog trgovinskog sukoba na gospodarstvo.