SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Novi rekordi, ulagači očekuju poreznu reformu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 01.12.2017. - 07:35:30
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti jer ulagači vjeruju da će republikanski zastupnici u Kongresu prihvatiti poreznu reformu.

Dow Jones ojačao je 1,39 posto, na 24.272 boda, dok je S&P 500 porastao 0,82 posto, na 2.647 bodova, a Nasdaq indeks 0,73 posto, na 6.873 boda.

Novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuju se nadi ulagača da će Senat do kraja tjedna prihvatiti prijedlog poreznog zakona nakon što je republikanski senator John McCain poručio da će podržati prijedlog jer bi, premda nije savršen, trebao potaknuti rast gospodarstva.

McCainov glas smatra se ključnim za prihvaćanje senatovog prijedloga poreznog zakona, dok su republikanci u Zastupničkom domu Kongresa još 16. studenoga prihvatili svoj porezni zakon, koji se u nekim točkama razlikuje od onoga u Senatu.

"Vidimo da se jedan dosadašnji glas protiv pretvorio u glas podrške poreznoj reformi i to je ohrabrilo ulagače", kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u tvrtki BB&T Wealth Management.

O amandmanima na prijedloge poreznih zakona Senat bi trebao glasati ili u petak rano ujutro.

Poreznom reformom kompanijama bi se porez smanjio s 35 na 20 posto, što bi potaknulo rast zarada kompanija, a time i daljnji rast cijena dionica.

Zahvaljujući tome, jučer su gotovo svi sektori porasli, a najviše oko 1,5 posto, industrijski i energetski.

Energetskom sektoru dodatnu je podršku pružila jučerašnja odluka OPEC-a i drugih najvećih svjetskih proizvođača nafte o produljenju dogovora o smanjenoj proizvodnji do kraja 2018. godine, što bi trebalo podržati cijene nafte.

Znatno je, 0,6 posto, jučer porastao i financijski sektor jer bi porezna reforma mogla potaknuti brži rast gospodarstva, a time i inflacije, pa bi američka središnja banka mogla ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa.

Oporavio se i tehnološki sektor, pa je nakon oštrog pada za 2,6 posto prethodnoga dana S&P indeks tog sektora jučer ojačao 1 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,90 posto, na 7.326 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,29 posto, na 13.023 boda, a pariški CAC 0,47 posto, na 5.372 boda.