SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Novi rekordi, čeka se porezna reforma
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.12.2017. - 07:39:33
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak svi najvažniji indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti jer ulagači vjeruju da će Kongres ovoga tjedna prihvatiti poreznu reformu, što bi moglo dodatno podržati tržište dionica.

Dow Jones ojačao je 0,57 posto, na 24.792 boda, dok je S&P 500 porastao 0,54 posto, na 2.690 bodova, a Nasdaq indeks 0,84 posto, na 6.994 boda.

Novi rekordni dosezi tih triju indeksa zahvaljuju se porukama da će Kongres, koji kontroliraju republikanci, ovoga tjedna prihvatiti poreznu reformu.

Prošloga su tjedna republikanski zastupnici objavili kako su Zastupnički dom i Senat postigli dogovor o zajedničkom prijedlogu poreznih promjena, a o tom bi se prijedlogu trebalo glasati u utorak.

Ako prođe u Kongresu, što je sve izglednije, do kraja tjedna predsjednik SAD-a Donald Trump mogao bi potpisati taj zakon.

"Kongres u proteklih pet godina nije uspio napraviti ništa značajno. A ako ovaj veliki paket zakona prođe, očekujemo da će tržište biti zadovoljno", kaže Michael O'Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

A predloženom poreznom reformom bi se, među ostalim, smanjila porezna stopa na dohodak imućnijih građana, dok bi porezna stopa kompanijama bila srezana s 35 na 21 posto.

Analitičari kažu da bi, nakon smanjenja poreza, kompanije mogle više sredstava izdvojiti za otkup dionica na tržištu i povećati dividende, što ide u prilog dioničarima, pa se može očekivati daljnji rast cijena dionica.

Također, porezna bi reforma mogla potaknuti rast povjerenja potrošača i njihovu potrošnju, što bi, pak, podržalo brži rast gospodarstva.

"Puno stvari u ovom prijedlogu poreznog zakona bolje je za dionice nego bilo što drugo", kaže Rob Stein, direktor u tvrtki Astor Investment Management.

Zahvaljujući tome, jučer su porasle cijene dionica u većini od 11 glavnih sektora S&P 500 indeksa, pri čemu je najveći dobitnik, s rastom od 1,5 posto, bio rudarski sektor.

Najveći je gubitnik, pak, bio komunalni sektor, s padom od 1,2 posto, jer bi taj sektor, kaže Stein, mogao imati manje koristi od smanjenja poreza nego ostali sektori.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,62 posto, na 7.537 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,59 posto, na 13.312 bodova, a pariški CAC 1,33 posto, na 5.420 bodova.