SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Investitore ohrabrio podatak o prodaji kuća
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.09.2019. - 07:36:11
NEW YORK - Indeksi na Wall Streetu su porasli i nadoknadili gubitke od prethodnoga dana, kada je ulagače zabrinula najava pokretanja istrage za opoziv predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Dow Jones ojačao je 0,61 posto, na 26.970 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,62 posto, na 2.984 boda, a Nasdaq indeks 1,05 posto, na 8.077 bodova.

Tako su ti indeksi nadoknadili gubitke od prethodnoga dana, kada su se našli pod pritiskom jer je predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, demokratkinja Nancy Pelosi najavila pokretanje službene istrage za mogući opoziv predsjednika Trumpa.

Demokrati žele istražiti je li Trump tražio pomoć Ukrajine kako bi ocrnio bivšeg potpredsjednika Joea Bidena koji trenutno ima najviše izgleda postati predsjednički kandidata Demokratske stranke na izborima 2020. godine. Trump odbacuje optužbe.

„Vidjet ćemo što će demokrati učiniti, hoće li nastaviti s postupkom ili ne. Zasad se čini da cijeli slučaj neće toliko odvratiti pažnju ulagača kao što se to činilo jučer, stoga se tržište oporavilo", kaže Tim Ghriskey, direktor u tvrtki Inverness Counsel.

Ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo podaci o prodaji kuća u SAD-u, što bi moglo značiti da se tržište nekretnina oporavlja nakon smanjenja kamatnih stopa Feda.

„Dobri gospodarski podaci bore se s bukom na političkoj sceni i dobri podaci pobjeđuju", kaže Michael Antonelli, strateg u tvrtki Robert W. Baird.

A nakon što je dan prije kritizirao kineske trgovinske prakse, jučer je Trump kazao da bi trgovinski sporazum s Kinom mogao biti postignut prije nego što se očekivalo.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,02 posto, na 7.289 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,59 posto, na 12.234 boda, a pariški CAC 0,79 posto, na 5.583 boda.