SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Energetski i financijski sektor podigli indekse
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.12.2017. - 07:31:23
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica blago porasle, nakon dva dana pada, pri čemu su najviše ojačali financijski i energetski sektor.

Dow Jones ojačao je 0,23 posto, na 24.782 boda, dok je S&P 500 porastao 0,20 posto, na 2.684 boda, a Nasdaq indeks 0,06 posto, na 6.965 bodova.

Među 11 sektora S&P 500 indeksa najviše su jučer porasli financijski i energetski. I dok je financijski i dosad bio među najvećim dobitnicima, s rastom od početka godine za 21 posto, energetski je u istom razdoblju zabilježio pad od oko 4 posto.

Stoga dio analitičara smatra da ulagači počinju usmjeravati svoja sredstva u sektore koji su najviše osjetljivi na gospodarska kretanja.

"Energetski je sektor danas znatno ojačao. Mislim da to odražava učinak rasta gospodarstava izvan SAD-a i jačanje potražnje za uvozom nafte. Stoga postoji mogućnost da će naftni sektor nastaviti rasti", kaže John Stoltzfus, strateg u fondu Oppenheimer Asset Management.

Dodaje da bi i ubuduće najviše mogli rasti sektori koji su najviše osjetljivi na gospodarska kretanja, s obzirom da se očekuje ubrzanje rasta.

Jučer je objavljena druga procjena prema kojoj je američki bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju porastao 3,2 posto na godišnjoj razini. Premda je to malo sporije u odnosu na prvu procjenu od 3,3 posto, to je i dalje najbrži rast gospodarstva u više od dvije godine.

A ubuduće bi rast gospodarstva mogao ubrzati, s obzirom da je Kongres ovih dana prihvatio poreznu reformu kojom se smanjuju porezi na dohodak imućnijih građana, dok bi porezna stopa kompanijama bila srezana s 35 na 21 posto.

To bi trebalo potaknuti potrošnju Amerikanaca, što bi pozitivno utjecalo na rast BDP-a.

"Tržište i dalje reagira na nedavno prihvaćenu poreznu reformu. Čini mi se da je vrlo optimistično u vezi iduće godine", kaže Michael Antonelli, direktor u tvrtki Robert W. Baird.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,05 posto, na 7.603 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,31 posto, na 13.109 bodova, a pariški CAC 0,62 posto, na 5.385 bodova.