SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Dow Jones i S&P blago porasli u opreznoj trgovini
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 30.11.2011. - 08:31:34
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks porasli drugi dan zaredom, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo podacima iz američke ekonomije i nadi u odlučnije rešavanje evropske dužničke krize, no trgovalo se oprezno.
Dow Jones indeks ojačao je 32 boda, ili 0,28 %, na 11.555 bodova, a S&P 500 0,22 %, na 1.195 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,47 %, na 2.515 bodova.

Blagi rast Dow Jones i S&P indeksa pokazuje da je splasnula euforija od prethodnoga dana kada su cene akcija skočile gotovo 3 %. Nada da će evropski lideri poduzeti odlučnije korake u suzbijanju dužničke krize i dalje podržava tržište, no puno je nagađanja, a malo konkretnih rešenja.

„Čini se da se na evropskom frontu stvari pokreću s mrtve tačke, no situacija ni izbliza još nije rešena. Zbog toga je finansijski sektor napravio korak unazad, što je ograničilo rast celog tržišta“, kaže Thomas Vilalta, portfelj menadžer u fondu Jones Vilalta Asset Management.

Nakon snažnog rasta dan pre, juče je S&P indeks finansijskog sektora, čije kretanje najviše zavisi od evropskr dužničke krize, oslabio 0,6 %.

Loša vest za banke stigla je i nakon zatvaranja Wall Streeta. Agencija Standard & Poor's smanjila je kreditni rejting pet od šest najvećih američkih banaka, među kojima Goldman Sachsu, Bank of America, Morgan Stanleyu, Citigroupu i Wells Fargu. Smanjivanje rejtinga deo je revizije ocena za više od 37 velikih svetskih banaka, objasnio je Standard & Poor's.

S druge strane, pozitivno je na tržište delovalo izveštaj Conference Boarda, prema kojemu je poverenje potrošača dostiglo najviše nivoe od jula, što podstiče nadu da će Amerikanci više trošiti tokom praznične shopping sezone.

Među najtrgovanijima bila je juče akcija AMR Corpa, vlasnika American Airlinesa, jer je nekad najveća američka vazduhoplovna kompanija pokrenula stečaj i imenovala novog predsednika. Cena akcije AMR-a potonula je 84 %.

No, porasle su cene akcija u sektoru uslužnih delatnosti i proizvođača robe za široku potrošnju. To su tzv. defanzivni sektori, pa njihov rast pokazuje da su ulagači oprezni.

Na suzdržanost ulagača ukazuje i mršav obim trgovine. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je juče zamenilo samo 6,7 milijardi akcija, znatno ispod prosečnog dnevnog obima od oko 8 milijardi.

Pritom je na NYSE odnos između akcija koje su izgubile i onih koje su dobile na vrednosti iznosio 15 naprema 14.

I na evropskim su berzama cene akcija juče porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,46 %, na 5.337 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,95 %, na 5.799 bodova, a pariski CAC 0,46 %, na 3.026 bodova.