SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Brexit kriv za pad indeksa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.10.2019. - 07:25:46
NEW YORK - Indeksi na Wall Streetu blago su pali, pri čemu je S&P 500 indeks skliznuo ispod razine od 3000 bodova jer su ulagači oprezni zbog neizvjesnosti u vezi s Brexitom.

Dow Jones oslabio je 39 bodova ili 0,15 posto, na 26.788 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,36 posto, na 2999 bodova, a Nasdaq indeks 0,72 posto, na 8104 boda.

Nakon što su dan prije znatno porasli, jučer su indeksi pali jer je britanski izlazak iz Europske unije u zastoju, nakon što je parlament odbio rokove premijera Borisa Johnsona za ratifikaciju njegova dogovora s EU-om o izlasku.

Britanski su zastupnici, naime, glasali protiv prijedloga kojim bi se u tri dana zakon o Brexitu žurno progurao kroz parlament. Zbog toga je malo vjerojatno da će se Brexit provesti 31. listopada, a Johnson je kazao da sada o EU ovisi hoće li se Brexit odgoditi i do kada.

"Sam po sebi, Brexit nije neki veliki problem za američko tržište dionica, no pridonosi nesigurnosti ulagača oko globalnih financijskih i ekonomskih uvjeta", kaže Oliver Pursche, strateg u tvrtki Bruderman Asset Management.

Podršku tržištu pruža, pak, nada ulagača da bi uskoro mogao biti postignut parcijalni trgovinski sporazum između SAD-a i Kine, koji uključuje razmjenu poljoprivrednih proizvoda, pitanje valute i neke aspekte zaštite intelektualnog vlasništva, a koji je načelno dogovoren prije desetak dana na pregovorima u Washingtonu.

Pozitivno na tržište utječu i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine američkih kompanija.

Jučer su tako dobre rezultate objavili Procter & Gamble, United Technologies i Harley-Davidson. S druge strane, podbacili su rezultati McDonald'sa i Texas Instrumentsa.

Tako je od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, a koje su dosad objavile financijska izvješća za treće tromjesečje, njih više od 80 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata ipak mogla biti bolja nego što analitičari očekuju.

A analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njihov prvi pad od polovice 2016. godine.

Unatoč jučerašnjem padu, S&P 500 indeks i dalje je samo oko 1 posto udaljen od svoje najviše razine u povijesti.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,68 posto, na 7212 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,05 posto, na 12.754 boda, a pariški CAC 0,17 posto, na 5657 bodova.