SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street blago pao nakon tri dana rasta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.10.2019. - 07:28:59
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi blago pali, nakon tri dana rasta, jer je splasnuo entuzijazam ulagača u vezi parcijalnog trgovinskog sporazuma koji su u petak postigli Washington i Peking.

Dow Jones oslabio je 29 bodova ili 0,11 posto, na 26.787 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,14 posto, na 2.966 bodova, a Nasdaq indeks 0,10 posto, na 8.048 bodova.

U prethodna tri dana S&P 500 indeks skočio je 2,7 posto, zahvaljujući nadi ulagača da će SAD i Kina postići dogovor o trgovini.

U petak je, nakon dvodnevnih pregovora, predsjednik SAD-a Donald Trump objavio da su Kina i SAD ostvarili prvu fazu značajnog trgovinskog sporazuma, koji uključuje razmjenu poljoprivrednih proizvoda, pitanje valute i neke aspekte zaštite intelektualnog vlasništva.

Zahvaljujući tome, Washington je odgodio povećanje carina s 25 na 30 posto na oko 250 milijardi dolara vrijedan kineski izvoz, što je trebalo stupiti na snagu ovoga utorka.

Međutim, ništa od te faze sporazuma još nije stavljeno na papir, a obje strane poručile su da je preostalo još puno posla.

Ministar financija SAD-a Steven Mnuchin kazao je jučer da će carine na kineski uvoz biti povećane 15. prosinca, ako se do tada ne postigne dogovor.

To je pokolebalo ulagače jer se već i prije najavljivao trgovinski sporazum, a potom se nastavio trgovinski rat, koji traje već 15 mjeseci i koji je pogodio svjetska financijska tržišta, poremetio proizvodnju i usporio rast globalnog gospodarstva.

„Čini se da se kineska strana nije tako čvrsto obvezala kao što je to izgledalo u petak", kaže Joseph Sroka, direktor u tvrtki NovaPoint.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u devet su jučer cijene dionica pale, a porasle su samo u nekretninskom i financijskom sektoru.

Obujam trgovanja bio je mršav jer se na tržištu obveznica jučer nije radilo zbog Kolumbova dana.

Idućih dana u fokusu ulagača bit će kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale za 3,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njihov prvi pad od 2016. godine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,46 posto, na 7.213 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,20 posto, na 12.486 bodova, a pariški CAC 0,40 posto, na 5.643 boda.