SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TENZIJE
 
Wales i Škotska traže neovisnost i protive se Brexitu bez sporazuma
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.07.2019. - 18:35:55
LONDON - Stotine velških nacionalista priključilo se današnjem "mimohodu za neovisnost" u Caernafonu na sjeveru Walesa, tvrdeći da Velika Britanija "ide u smjeru katastrofalnog Brexita bez sporazuma" pod vodstvom konzervativnog premijera Borisa Johnsona.

Jedan od organizatora Gwion Halam rekao je da je ovo okupljanje "ozbiljna proslava jer je Velšanima dosta da drugi odlučuju o njihovoj budućnosti".

"Novo je povjerenje, nova energija diljem Walesa", navodi Halam u videosnimci koju je objavio portal North Wales.

"Spremni smo biti neovisni", rekao je pred velikom masom spremnom za mimohod.

Zastupnica u britanskom parlamentu iz velške nacionalne stranke Plaid Cymru Liz Saville Roberts rekla je da je Johnson najvećim dijelom popunio kabinet "političarima desnog krila i tvrdolinijašima Brexita".

Pod vodstvom Johnsona, Britanija se "ide u smjeru katastrofalnog Brexita bez sporazuma koji će uništiti naše zajednice, industriju i stil života", napisala je Saville Roberts.

Čelnik Plaid Cymrua Adam Price napisao je u otvorenom pismu Johnsonu ranije ovog tjedna da će Wales biti "jedan od prvih gubitaka u slučaju Brexita bez sporazuma".

Škotska premijerka i čelnica nacionalne stranke Nicola Sturgeon upozorila je da planira održati referendum o škotskoj neovisnosti u roku od dvije godine ako Britanija napusti EU.