SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BUDŽET
 
Vujović: Predloženi budžet za 2018. je razvojni, rekordno nizak deficit
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 06.12.2017. - 19:26:48
BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović izavio je danas da je predloženi budžet za 2018. godinu razvojni jer je za kapitalne investicije planirano 128 milijardi dinara na republičkom nivou i oko 180 milijardi dinara na nivou opšte države.

Vujović je obrazlažući predloženi budžet Skupštini Srbije rekao da je predvidjen najniži deficit državne kase poslednjih decenija, od 28,4 mijarde dinara, što je 0,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"Planirano je i najveće povećanje plata i za tu povišicu budžet će imati troškove od 35 milijardi dinara, kao i penzija, za šta će dodatno biti isplaćeno 25 milijardi dinara", rekao je Vujović.

On je istakao da povišicama Vlada Srbije nagradjuje sve koji su podneli žrtvu, dali doprinos i bili strpljivi da se sprovede neophodna fiskalna konsolidacija.

Po rečima ministra, značajne uštede u budžetu naredne godine biće ostvarene po osnovu manjih troškova za kamate jer se Srbija zadužuje po povoljnijim uslovima jer je na finansijskom tržištu ocenjena kao manje rizična zemlja.
Prema predlogu budžeta Srbije za 2018. godinu prihodi će biti 1.178 milijardi, a rashodi oko 1.208 milijardi dinara.