SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UPOZORENJA
 
Vujčić: Prijete nam brojni rizici
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 18.10.2018. - 14:10:24
ROVINJ - Nakon optimističnih najava dvaju ministara u Rovinju, pogotovo Pavića, koji vjeruje da će kamate u budućnosti biti još manje nego sada (1 posto na državne obveznice) te je zabrinut za prinose mirovinaca, guverner HNB-a Boris Vujčić misli da nam predstoje sve teži dani, prije svega zbog jačanja brojnih rizika u okruženju.

- Očekujemo rast nešto ispod 3 posto ali za razliku od prije pola godine kada smo bili optimističniji, moram reći da negativni rizici sada prevladavaju, od činjenice da Fed a od ljeta iduće godine i ECB, povećava kamatne stope, pa tu raste rizik od rasta kamatnih stopa, do rastućeg protekcionizma što se može preliti i na nas preko naših trgovinskih partnera, promjene tijekova kapitala na tržištima u nastajanju - već se osjeti manja likvidnost u nekim zemljama što povećava rizik za valute, do rizika koji je nama trenutno najbliži a to je fiskalni rizik Italije... Zasad ne vidimo efekt prelijevanja tog rizika ali to ne znači da se to neće desiti, upozorio je Vujčić.

Što se banaka tiče, s te strane je strane negativni rizik manji nego prije krize - opasnosti sada više prijete preko realnog sektora, opisao je guverner.

Kaže da je Pavića shvatio u smislu da će kamate padati po osnovu ulaska u eurozonu što je istina no to je samo jedan od faktora.

- HNB već dulje vrijeme upozorava na rizike rasta kamatnih stopa te smo u tom smislu od banaka i tražili da nude kredite i po fiksnim stopama koje su nešto više ali su sigurnije po pitanju kamatnog rizika, zaključio je guverner.

Veli da prijeti i rizik vezan za turizam jer tu u budućnosti možemo očekivati niže stope rasta prihoda, te naravno nedostatak radne snage je veliki problem. Rizik Agrokora je bitno smanjen, a Uljanik će se odraziti samo na proračun, te usporiti konsolidaciju, kazao je guverner.

"Dobro je što imamo dvostruki suficit - proračuna i platne bilance - al negativni rizici sve su jači" upozorava Vujčić.