SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OČEKIVANJA
 
Vuić: Iduće godine održiv, ali ne pretjeran rast HPB-a
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 19.12.2018. - 16:26:00
Zadnja izmjena: 19.12.2018. - 19:51:53
ZAGREB - Predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke (HPB) Tomislav Vuić kazao je u srijedu na predblagdanskom druženju s novinarima da u idućoj godini očekuje održiv, ali ne pretjeran rast.

Glavne strateške smjernice HPB-a su unapređenje i optimizacija poslovne mreže, proizvoda i usluga, razvoj digitalnih kanala, partnerstvo s Poštom, organski i rast kroz akvizicije te suradnja s dijasporom.

- Nakon uspješne reorganizacije 2015. i 2016. godine, započeli smo transformaciju iz tradicionalne u digitalnu financijsku instituciju i nastavljamo ulagati u razvoj digitalnog što je bitno za dugoročnu uspješnost i održivost. U tom smislu, rezultat 2018. označit će povratak u trend rastuće profitabilnosti i povrata za dioničare, naglasio je Vuić.

U prvih devet mjeseci 2018. HPB je ostvario 123,4 milijuna kuna neto dobiti, a operativna dobit iznosila je 239 milijuna kuna.

Nastavljen je rast volumena i broja klijenata u poslovanju s građanima i malim poduzetnicima. Uz državu i velike poslovne subjekte, to su strateški segmenti kojima je banka spremna nuditi cjenovno konkurentne proizvode prilagođene hrvatskom tržištu.

U fokusu je i kanal Hrvatske pošte, koji donosi dodatnu vrijednost za klijente HPB-a. U tijeku je pripajanje Jadranske banke s kojom HPB jača poziciju na tržištu Dalmacije. Smjer razvoja temelji se na rastućem tržišnom udjelu i porastu relevantnosti banke. On bi omogućio održivost, korištenje ekonomije obujma i pozicioniranje HPB-a kao aktivnijeg sudionika s većim utjecajem na tržište.

Kao jedina veća banka u hrvatskom vlasništvu sa stabilnom bazom klijenata koju čini više od 570 tisuća građana i 8.000 poduzeća, sve bržim rastom broja radno aktivnih klijenata i korisnika digitalnih usluga, suradnjom s izvoznicima i propulzivnim industrijama, uz najveću distributivnu mrežu i činjenicu da privlači sve bolje kadrove na tržištu, HPB je spreman za nastavak uspješnog poslovanja, daljnji razvoj i ostvarenje misije novog HPB-a.

Predsjednik Uprave Jadranske banke Mato FIlipović kazao je kako se nada da će u prvoj polovici iduće godine biti okončano pripajanje te banke HPB-u, pri čemu je, kako je ustvrdio, neminovna racionalizacija i optimizacija viška djelatnika i poslovnica.

"Do danas je zatvoreno šest poslovnica, a sa zadnjim danom ove godine zatvoriti će se i sedma. Početkom iduće godine znat će se konačan broj poslovnica koje će se zatvoriti", izvijestio je Filipović.