SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INICIJATIVE
 
Vučić: Podići spomenik Wilsonu u znak zahvalnosti
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 22.09.2019. - 19:33:22
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo je inicijativu da 28. predsedniku SAD  Thomas Woodrowu Wilsonu bude podignut spomenik u istoimenom beogradskom bulevaru, u znak zahvalnosti za sve što je učinio za srpski narod.

Aleksandar Vučić je inicijativu, u koju je Tanjug imao uvid, uputio Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda, ističući da bi njeno usvajanje bilo i simbol želje očuvanja i unapređenja odnosa između Republike Srbije i Sjedinjenih Država.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je grad Beograd primio predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se u Beogradu podigne spomenik u čast 28. predsednika SAD Wilsona i da će se o odbornici o njemu izjašnjavati na sednici 27. septembra.

"Podizanje spomenika finansiraće Skupština grada Beograda", rekao je Vesić.

"Na četvrtu godišnjicu objave rata Kraljevini Srbiji od strane Austrougarskog carstva, 28. jula 1918. godine, predsednik Wilson je doneo proglas obeležavanja ovog dana kao 'Srpskog dana', u znak podrške tada teško stradaloj srpskoj naciji, koja se još uvek borila za pravo života u sopstvenoj otadžbini", podseća Vučić.

Istakao je i da je saopštenjem izdatim 8. januara 1918. godine, poznatim pod imenom "14 tačaka", Wilson kao postulat mira postavio nesmetani globalni protok robe, transparentnost međudržavnih sporazuma, demokratiju i založio se za pravo naroda na samoopredljenje.

"Posebno bih izdvojio jedanaestu tačku saopštenja, koja je govorila o potrebi osiguranja suvereniteta država na Balkanu, kao i o davanju slobodnog i bezbednog pristupa moru, tada još uvek Kraljevini Srbiji", kaže Vučić.

Prema njegovim rečima, Vilsonova vanredna erudicija i poznavanje srpske istorije i borbe za slobodu i ujedinjenje našeg naroda kao i veliko prijateljstvo sa srpskim naučnikom Mihajlom Pupinom bili su ključna podrška pregovaračkoj poziciji Kraljevine Srbije na Pariskoj mirovnoj konferenciji.

"Zahvaljujući podršci predsednika Woodrowa Wilsona, Srbija je više teritorijalnih sporova rešila u svoju korist i utvrdila granice sa susedima", istakao je Vučić u inicijativi.

Bulevar Woodrowa Wilsona po svom otvaranju spajaće, podseća Vučić u dopisu, Karađorđevu ulicu, čiji nastanak je započet još tokom 19. veka i Bulevar Vojvode Mišića, kojim dominira kompleks Beogradskog sajma, simbol naše prestonice u drugoj polovini 20. veka.

"Bulevar koji već nosi ime predsednika Wilsona i koji simbolizuje kontinuirani progres naše prestonice vezujući Kalemegdan, Savamalu, Savski amfiteatar i Beogradski sajam je, smatram, prikladna i primerena lokacija za podizanje spomenika predsedniku Vilsonu, čiji život i delo su ostali upamćeni po posvećenosti miru i prosperitetu", istakao je Vučić u predlogu inicijative upućene članovima i predsednici Komisije Andrei Radulović.