SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OČEKIVANJA
 
Vučić o poseti Zagrebu: Bilo šta da postignemo biće dobar rezultat
Autor/izvor: SEEbiz / RTS
Datum objave: 11.02.2018. - 15:01:00
Zadnja izmjena: 11.02.2018. - 21:18:10
BEOGRAD - Idem u Hrvatsku sa željom da učinimo nešto zajedno za budućnost, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da će u Zagrebu razgovarati o bilateralnim odnosima, a to znači o pitanju granice, nestalih, odnosu prema Srbima u Hrvatskoj i Hrvatima u Srbiji, te unapređenju ekonomskih odnosa.

Mir i stabilnost je moja ključna poruka, ali Srbija neće biti slabija da bi neko drugi bio zadovoljan, poručio je predsednik Srbije uoči zvanične posete Zagrebu, koja je usijala atmosferu u Hrvatskoj do neuobičajenih razmera.

Bilo ko da je ubica, Srbin, Albanac, stranac, nadam se i izražavam nadu da će ubice biti otkrivene i procesuirane, a Beograd će sarađivati po tom pitanju sa Prištinom, rekao je predsednik Vučić.

Dodao je da Srbija želi da istraga ide brže, te da što pre dođemo do rezultata.

"Mi već imamo neku sliku, ali ne bih da govorim ništa zvanično, sačekaćemo i nadam se da će ubice biti pohvatane i mi ćemo sarađivati s Prištinom na svaki način", rekao je Vučić.

"Ne sekiram se zbog kampanje koja se vodi u Hrvatskoj protiv mene, moj posao podrazumeva da ne reagujem lično, već u interesu Srbije i njenih građana", naglasio je predsednik u razgovoru sa novinarima u Batajnici.

Istakao je da se nikome ne dodvorava, pa svakako neće ni hrvatskom rukovodstvu, koje, pre svega premijer Andrej Plenković, najavljuje da želi i razgovor o ratnoj odšteti. 

"Ne dozvoljam i ne mogu da dozvolim, a i moja obaveza je da ne mogu da dozvolim da Srbija bude ponižavana. Ne dodvoravam se ni srpskom narodu, neću ni hrvatskom rukovodstvu. Moramo da razmišljamo o budućnosti, šta možemo da radimo za budućnost naših građana", dodao je Vučić.

Istakao je da za našu stranu nema tabu-tema, te da će Plenković u tom pogledu dobiti odgovoran i ozbiljan odgovor.

"Samo kažem da će on dobiti ozbiljan i odgovoran odgovor srpske strane i nemamo problem sa otvaranjem bilo koje teme", rekao je predsednik Srbije.

Naveo je da je očigledno da imamo različite stavove o prošlosti.

"Smatramo da se to tiče samo sukoba 90-ih, a nisam znao da su tako velika različita viđenja u odnosu na Drugi svetski rat", naglasio je Vučić.

U Hrvatskoj će, kako kaže, biti govora o teškim pitanjima, među njima i o nestalima, ali o svim nestalima, i Srbima i Hrvatima.
Što se tiče izvinjenja, rekao je da nije neko ko voli da nekog primorava na bilo šta. Dodao je da je, mnogo više od izvinjenja koja, kako primećuje, "ne zna šta su nam donela", on za to da se vidi šta sve može da se uradi za Srbe u Hrvatskoj i Hrvate u Srbiji.
Najvažnije je, kaže, rešiti probleme koji opterećuju odnose, pre svega da se uradi nešto dobro za pripadnike dva naroda u Srbiji i u Hrvatskoj.
Najavio je da će razgovarati sa predstavnicima SPC i Srba u Hrvatskoj, ali i, po prvi put, sa kardinalom Bozanićem.

"Idem sutra u Hrvatsku, gde ću prvi dan da razgovaram sa zvaničnicima, sa predsednicom, premijerom i predstavnicima Sabora. Razgovaraću i sa predstavnicima Mitropolije SPC, a imaću priliku da razgovaram i sa kardinalom Bozanićem, sa najvišim predstavnikom katoličke crkve u Hrvatskoj", objasnio je Vučić novinarima u Batajnici.

Naveo je da je razgovor sa kardinalom veoma važan za dalje unapređenje poverenja katolika i pravoslavaca, kao i za bolji odnos koji treba da postoji između dve crkve.

"Na dnevnom redu biće i unapređenje ekonomskih odnosa. Mislim da tu imamo velikih rezervi i da mnogo toga možemo zajednički da uradimo na unapređenju infrastrukturnih projekata. Biće reči i o evropeizaciji celog regiona i kako da zajednički radimo da region bude stabilan i miran", rekao je predsednik Srbije.

Naglasio je i da ga se ne tiče to što će neko da ga nazove "četnikom", odnosno "bahatim četnikom", zato što je rekao da priča o ratnoj odšteti jeste priča o maču sa dve oštrice.

"Ako sam zbog toga četnik... Ni sa očeve, ni sa majčine strahe, slučajno se dogodilo da niko nije bio u četnicima. Ako pričaju o poslednjem ratu, moj otac je iz Čipuljića kod Bugojna, a Hrvati su nam spalili sve kuće, mi nijednu. Nama su sve kuće spaljene. Možda o uvredama i napadu koje neko organizuje se ponajbolje vidi njegova slabost, a ne ona nekog koga vređate", poručio je predsednik.

Podsetio je, kako je rekao, "neke ovde u Srbiji", da se 1990, 1991, 1992. nije bavio politikom, već tek od septembra 1993. godine, te da "kada izgovaraju nekakve gluposti i govore neistinu to treba da znaju".

"Posao je naš da vodimo Srbiju, koja je snažnija, a snažnija je kada ima dobre odnose sa komšijama, kada napreduje njena ekonomija, smanjuje se javni dug. Srbija će biti sve snažnija, nikome zbog toga ne želim da se pravdam", naglasio je Vučić. 

Upitan da li očekuje da će Srbi iz Vrginmosta biti otvoreni u razgovoru, Vučić je odgovorio da to ne očekuje, ali da očekuje da prepozna šta su poruke i problemi.

"Niko neće sasvim slobodno da govori, ali dobro je da se čujemo", naglasio je predsednik.

Na pitanje da li je Deklaracija koju su on i predsednica Hrvatske potpisali mrtvo slovo na papiru, Vučić je odgovorio da nije tako, jer će neki Srbi u Hrvatskoj dobiti struju, a mi smo asfaltirali puteve u Tavankutu.

"Sigurno je da ćemo i o tome razgovarati i da vidimo kako dalje da unapređujemo život Srba i Hrvata. Bilo šta da postignemo biće dobar rezultat", zaključio je Vučić.

Poručio je da je već mnogo ranije odlučio da ide u posetu Zagrebu i da ne misli da postoje bezbednosne pretnje.

"Ne plašim se", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa najavljenim protestima.

"Ne plašim se, vodiće računa o meni tamo, ne sekiram se, to me uopšte ne zanima - moj posao je da brinem o narodu, a ne narod da brine o meni", naglasio je Vučić.

Vučić je izjavio da veruje u dobru nameru Kolinde Grabar Kitarović i da u Zagreb, kao što Srbija i inače radi, nosi poruku mira i neophodnosti stabilnosti u regionu, jer se samo na taj način može obezbediti dalji razvoj.
Odgovarajući na pitanja novinara o atmosferi koja je stvorena u Zagrebu pred njegovu posetu, uključujući pozive da roletne budu spuštene, te proteste koji se najavljuju, Vučić je rekao da kada se spuštaju roletne ne može dobro da se vidi, kao što kada se lupa u šerpe - ne možete dobro da čujete.

"Idem da vidim sve što treba da vidim i da čujem šta treba", rekao je Vučić i istakao da veruje u dobre namere hrvatske predsednice.

Dodao je da očekuje da će tamo biti i raznih stvari, trikova, da mu govore uvredljive reči i šalju takve poruke...
"Ne sumnjam da će toga biti", rekao je Vučić, ali i naveo da je u srpsko-hrvatskim odnosima reč o dugačkom procesu, gde će svi morati da razumeju da ne možemo jedni bez drugih.

Ali, ističe, neće dozvoliti nikome da unižava Srbiju.

"Taj film nećete da gledate", dodao je predsednik i podsetio na događanja u Srebrenici, navodeći da ni tada, kada mu je bio život ugrožen, nije saginjao glavu.

"Rekao sam sebi 'nemaš pravo da saginješ glavu, predstavljaš Srbiju i na to nemaš pravo'", dodao je.

Poručio je i da, ako neko misli da ga vređa, neka to i čini – obraz, ističe, ne može da mu ukalja na taj način, jer obraz samo sam sebi čovek može da ukalja.