SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMBICIJE
 
VTB bank želi stvoriti veliku kompaniju za trgovinu žitaricama
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.11.2019. - 14:36:32
MOSKVA - Ruska banka VTB širi poslovanje u segmentu trgovine žitaricama kako bi kreirala vodeću rusku kompaniju za trgovinu tom poljoprivrednom robom a nakon toga će se povući iz tog sektora, izjavio je za Reuters izvršni direktor Andrej Kostin.

VTB je veliki fizički izvoznik žitarica, nakon kupnje specijaliziranog trgovca u kolovozu, a ove je godine postao i najveći operater ruskih terminala za izvoz žitarica i druge infrastrukture.

Planiraju također trgovati pšenicom putem podružnice u Švicarskoj, s fokusom na opskrbu tradicionalnih kupaca ruskih žitarica - arapskih zemalja i Vijetnama.

Ujedno su u završnoj fazi pregovora s ukrajinskom grupom Kernel o kupnji polovine udjela u terminalu za žitarice u Tamanu na Crnom moru. Vlasnik druge polovine globalni je trgovački div Glencore.

„Nafte će jednog dana nestati, ali ne i žitarica", naglašava izvršni direktor ruske banke u razgovoru za Reuters.

"Imajući to na umu pri razvoju tog poslovanja u sljedećih nekoliko godina, i dalje ćemo biti akter na tržištu žitarica", rekao je Kostin.

VTB je u lipnju od ruskog predsjednika Vladimira Putina zatražio pomoć u stvaranju velike ruske tvrtke za trgovanje žitaricama kako bi se ograničila uloga stranih trgovaca i kako bi država osigurala veću kontrolu nad izvozom.

Nakon što nova kompanija bude postavljena na noge, VTB će joj prepustiti svoj odjel za trgovanje žitaricama i povući se iz tog sektora, kazao je Kostin.

„Nismo još dovršili proširenje. Ne isključujemo mogućnost izgradnje novog terminala za žitarice na Crnom moru. Nakon što konsolidiramo i zaokružimo to poslovanje, povući ćemo se", dodao je, ne navodeći druge opcije izlaska iz tog poslovanja niti moguće vlasnike nove kompanije.

U pismu ruskom predsjedniku VTB je procijenio da će im za konsolidaciju i kupnju dodatne imovine u sektoru trgovine žitaricama trebati još dvije do tri godine.