SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Vladimir Kavarić: Očekujemo da Toščelik investira u Nikšić i dokaže kvalitet
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 30.04.2012. - 19:52:53

PODGORICA - Turska kompanija "Toščelik", koja je dostavila najveću ponudu za kupovinu nikšićke Željezare od 15,1 milion eura, u narednom periodu treba da dokaže kvalitet, investira u Nikšić i obezbijedi plasman proizvoda na globalno tržište, kazao je ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

- Radi se o veoma značajnoj kompaniji u ovoj oblasti koja ima preko dvije milijardi eura godišnje prodaje, ima proizvodne lokacije na preko četrnaest lokacija u Turskoj i drugim zemljama svijeta i zapošljava preko pet hiljada radnika...Ono što očekujemo od turskog partnera je da dokaže svoje performanse i da u Nikšiću uradi ono što je uradio na velikom broju lokacija, kazao je Kavarić.

Ministar ekonomije kao pozitivan primjer naveo je Alžir gdje je "Toščelik" do sada uložio preko 500 miliona eura i zaposlio oko hiljadu ljudi.

Na pitanje novinara da li je neko uticao na odluku vlasnika "Neksana" Miodraga Dake Davidovića da ostane pri ponudi od 15 miliona eura, sobzirom da su ga u Vladi, kako je sam kazao, ubjeđivali da je "Toščelik" renomirana kompanija, ministar Kavarić je rekao:

- Stav Davidovića u ovom dijelu govori da je on ustupio mjesto onome ko je u boljoj mogućnosti da uradi u Nikšiću ono što je neophodno. A neophodne su investicije od nivoa minimum 30 miliona eura i da se obezbijedi pristup proizvoda iz Nikšića na globalnom nivou.

Kavarić je napomenuo da izborom najboljeg ponuđača za Željezaru posao nije završen, već da tek počinje.

- Očekujemo da privredni sud sljedećih dana u komunikaciji sa investitorom obavi predstojeće formalnosti i onda ono što dolazi su razvojni problemi i potencijali koji proizilaze iz ovog projekta, kazao je Kavarić.

On je naveo da su kroz stečajni postupak riješeni dugovi koji su Željezaru opterećivali duži vremenski period i problemi prevelikog broja radnika, koji je smanjen uvođenjem socijalnog programa za tu fabriku.

- Uvođenjem u stečaj, odnosno procesom otpočinjanja stečaja u Željezari, ona prestaje da bude problem i postaje vrlo ozbiljna razvojna šansa, pod tim mislim na sve ono što su potencijali Željezare a radi se o više stotina radnih mjesta i više stotina miliona godišnje prodaje koje Željezara može da ostvari, naveo je on.

- Sada se broj radnika nalazi ispod optimalnog. Očekujem da će se kroz dalji proces razvoja investicija u ovoj firmi broj zaposlenih i povećavati.

Kavarić je pohvalio kompaniju "Neksan" koja je uspjela da u jednogodišnjem periodu od uvođenja stečaja u Željezaru, održi proizvodnju i na taj način, kako je kazao, ublaži ekonomske probleme u nikšićkoj fabrici.