SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROJEKTI
 
Vladimir Kavarić: O Pljevljima, Morači i Komarnici razgovaraće se u Kini
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 24.08.2012. - 09:07:46
PODGORICA - Izgradnja drugog bloka TE Pljevlja, valorizacija Maoča i gradnja HE na Morači i Komarnici, za koje su zainteresovane kompanje China Gezhuba Group International Engineering CO i Sinohydro Corporation Limited, biće između ostalog tema razgovora iduće nedelje u Pekingu prilikom posjete crnogorske delegacije koju predvodi premijer Igor Lukšić, javlja Pobjeda.
- Vlada Crne Gore čeka predloge kineskih kompanija China Gezhuba Group International Engineering CO i Sinohydro Corporation Limited za gradnju ovih projekata čija vrijednost prelazi dvije milijarde dolara. Kompanija Sinohydro Corporation Limited je pokazala nteresovanje da izgradi projektni prijedlog za Moraču i Komarnicu, što nas vrlo raduje jer se radi o veoma značajnoj kompanji u oblasti hidroenergetike – rekao je za Pobjedu ministar ekonomije Vladimir Kavarić, koji će biti u delegaciji koja će iduće nedelje boraviti u Kini.

Ministar podsjeća da se ova kompanija kvalifikoval za tender za Moraču ali da nijesu dostavili finalnu ponudu.

- Sada smo, kroz kineski program „12 mjera za podsticanje saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope", za koji je predviđen fond od 10 milijardi dolara, ponovo aktuelizovali projekte za koje smatramo da postoji realna mogućnost za saradnju, kao što su Morača i Komarnica i projekti iz termoenergetike. Ubijeđen sam da će ova saradnja biti na obostrano zadovoljstvo i u najkraćem mogućem vremenu, jer postoje projekti, renomirane kompanije koje smo zainteresovali za te projekte kao i definisana sredstva i načini saradnje kroz program – ocijenio je Kavarić.

U junu ove godine održana je sjednica Međuvladinog crnogorsko-kineskog komiteta u Budvi. Na sastanku je apostrofirana spremnost Vlade Kine da u najvećoj mjeri podrže razvojne projekte u Crnoj Gori koji će doprinijeti unapređenju saradnje sa Kinom.

Podvodni kabal: Podmorski kabl za prenos energije koji će graditi Crna Gora i Italija jedan je osnovnih argumenata koji je u velikoj mjeri doprinio interesovanju i kineskih, ali i kanadskih investitora za energetske potencijale u Crnoj Gori – ocijenio je za naš list ministar Kavarić.

- Upravo je i projekat podmorskog kabla jedan od argumenata za koji lično smatram da je u velikoj mjeri doprinio interesovanju investitora, i kineskih ali i kanadskih, za energetske potencijale u Crnoj Gori. Direktni pristup tržištu EU na najbrži i najefikasniji način je prednost Crne Gore. To je prepoznala i Energetska zajednica pa su nedavno, po osnovu Sporazuma o Energetskoj zajednici, predstavnici prenosnih sistema deset država – Crne Gore, Hrvatske, Turske, Makedonije, Grčke, Rumunije, Slovenije, Albanije, BiH i Kosova – nedavno u Bečićima potpisali ugovor o osnivanju kompanije koja će u narednom periodu pripremiti teren za osnivanje regionalne aukcijske kuće za prenos električne energije, čije će sjedište biti u Crnoj Gori – kaže ministar.

- Projektom podmorskog kabla, Crna Gora – kaže Kavarić – postaje energetsko čvorište za ovaj dio Evrope i veza Balkana i EU. To je, osim sa finansijskog stanovišta, važno i zbog daljih integracija, jer je poznata odlučnost Evropske unije u stvaranju jedinstvenog evropskog tržišta – ističe ministar.