SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REZOVI
 
Vlada kreše plaće ravnateljima 50 agencija i ustanova
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 09.01.2013. - 09:21:48
ZAGREB -  Vlada je tijekom jeseni ozbiljno smanjila plaće nizu vodećih ljudi državnih agencija i ustanova.
Prošlog tjedna su, pak, na sjednici Vlade predložena povećanja plaća ravnateljima i njihovim pomoćnicima u HZZO-u, HZMO-u, HZZ-u te Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, koje se namjerava zakonski promovirati u status državnih dužnosnika.

A idući tjedan, na sjednici Vlade 17. siječnja, slijedi opet rezanje plaća za pedesetak čelnika državnih agencija i ustanova. Budući da Sabor, koji mora prihvatiti Vladin zakonski prijedlog i na taj način potvrditi rast plaća spomenutim ravnateljima i pomoćnicima, počinje sa zasjedanjem tek 23. siječnja, neobično je da u Banskim dvorima nisu pričekali s tom odlukom i na istoj sjednici odradili i povećanja i puno brojnija smanjivanja plaća.
Time bi se vjerojatno u značajnoj mjeri izbjegla politička šteta koju je Vlada pretpjela prošlotjednom odlukom o povišicama.

– To je bila dobra odluka, ti ljudi, primjerice ravnatelj HZZO-a koji obavlja vrlo odgovoran posao i godišnje raspolaže s dvadesetak milijardi kuna, zaslužuju plaću u rangu zamjenika ministara. A eventualna politička šteta je isključivo naša briga, o tome mediji ne trebaju voditi računa, rekao je Novom listu jedan dužnosnik Vlade.

Neki njegovi kolege ipak smatraju da su napravili grešku žureći s prijedlogom za povećanje plaća jer bi to u javnosti puno bezbolnije prošlo u paketu s planiranim smanjivanjima.

Kako bilo, uredbe koje bi Vlada trebala donijeti za osam dana, najviše će pogoditi Antu Pezu, ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju jer će njegov koeficijent sa 5,27 biti snižen na 3,50, pa će mu ubuduće mjesečna brutto plaća biti 17.880 kuna brutto, a ne kao dosad 26.923 kuna. Plaća će puno pasti i pomoćniku ravnatelja Središnjeg registra osiguranika, sa 21.763 na 12.772 kune.