SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Viši prinosi na američke državne obveznice poduprli tečaj dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.10.2018. - 13:41:47
LONDON - Tečaj dolara u utorak je blago ojačao prema košarici valuta na međunarodnim tržištima, prateći tako rast prinosa na američkim državnim obveznicama.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je u takvom ozračju ojačao blagih 0,1 posto, na 95,13 bodova. U posljednjih osam trgovinskih dana oslabio je 1,2 posto, skliznuvši na najniže razine u tri tjedna.

Tečaj eura ostao je pritom više-manje nepromijenjen u odnosu na dolar u usporedbi s prethodnim zatvaranjem te se njime trgovalo po 1,1573 dolara.
Dolarom se jutros trgovalo po 111,97 jena, što znači da je jen oslabio 0,19 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije. U ponedjeljak je nakratko dosegnuo najviše razine u mjesec dana prema dolaru, koji je tako stajao 111,61 jena.

Na sličnom postotnom gubitku prema dolaru bio je jutros i švicarski franak, također valuta-utočište u nestabilnim vremenima, nakon što je franku cijena poskočila za 0,45 posto u prekonoćnom trgovanju.

Uslijed najnovijeg zastoja u pregovorima o brexitu pred ovotjedni ključni samit, tečaj funte zadržao se nedaleko najnižih razina u posljednjih tjedan dana prema dolaru.
Dok je dolar teško posljednjih dana održavao dobitke prema euru i britanskoj funti, jačao je prema valutama gospodarstava u nastajanju, uključujući i prema kineskom juanu, koji je tako skliznuo na najniže razine prema dolaru u posljednja dva mjeseca.

"Prognoze za dolar ostaju snažne u pogledu njegova kretanja u odnosu na valute tržišta u nastajanju zahvaljujući očekivanju daljnjeg rasta kamatnih stopa u SAD-u i američko-kineskom trgovinskom sukobu", smatra Piotr Matys, valutni analitičar u Rabobanku.