SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KRITIKE
 
Vijeće Europe: Hrvatska prozvana zbog ustavnog propitivanja prava na pobačaj
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 05.12.2017. - 06:37:30
ZAGREB - Usprkos važnom napretku, žene u Europi i dalje se suočavaju s raširenim nijekanjem i kršenjem njihovih prava kada je riječ o spolnom i reproduktivnom zdravlju.

Zakoni, politike i prakse i dalje ozbiljno potkopavaju ženska prava, autonomiju, dostojanstvo, integritet i pravo odlučivanja. Navodi se to u tematskom izvještaju "Žensko spolno i reproduktivno zdravlje i prava u Europi" povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe.

U izvještaju kojim je obuhvaćeno posljednjih nekoliko godina upozorava se da u pojedinim dijelovima Europe oživljavaju prijetnje ženskom spolnom i reproduktivnom zdravlju i pravima, a sve to prijeti ravnopravnosti spolova.

Hrvatska se spominje u kontekstu pravnih pokušaja ograničenja ženskih prava, odnosno ustavnog propitivanja prava na pobačaj, te se navodi da su sudovi u Hrvatskoj, baš kao i u Portugalu i Slovačkoj odbacili prijedloge koji dovode u pitanje ustavnost prava na pobačaj.

Jedan od najvažnijih dijelova izvještaja odnosi se upravo na to pravo. Navodi se da su posljednjih godina Armenija, Makedonija, Gruzija, Rusija i Slovačka usvojile nove zakone kojima su uvele nove uvjete koje žena mora ispuniti kako bi mogla zakonito obaviti pobačaj.Slični, ali neuspješni pokušaji, zabilježeni su u Litvi, Latviji i Rumunjskoj, a o prijedlozima o gotovo potpunoj zabrani abortusa raspravljalo se u Litvi, Španjolskoj, Slovačkoj, Poljskoj i Rusiji.

Sve te pokušaje pratili su žučna javna debata i prosvjedi. Posljedica svega toga je i pogoršanje odnosa prema organizacijama civilnog društva i onima koji se zalažu za ljudska prava u tom segmentu. Oni su izloženi nasilju, prijetnjama, govoru mržnje i prljavima kampanjama u kojima sudjeluju krajnje desničarske vjerske skupine, a koje zapravo prijete i onima koji se zalažu za unaprjeđenje ravnopravnosti spolova i spolnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena.

Sve se to događa na kontinentu u kojem je stanje po tim pitanjima zasigurno bolje nego igdje drugdje na svijetu (usprkos mjestimično nazatku), ali u kojem i dalje, prema procjenama, svaka četvrta žena može očekivati da će se u životu susreti s rodno uzrokovanim nasiljem.

U tome ključnu ulogu imaju rodni stereotipi i društvene norme, a upravo je to ono što se pokušava suzbiti i Istanbulskom konvencijom Vijeća Europe koju hrvatske vlasti uporno odbijaju ratificirati. Biti žena znači živjeti s različitim stupnjevima rizika. U Europi je smrtnost pri porodu najmanja na svijetu, a u razdoblju od 2000. do 2015. godine je smanjena s 33 na 100.000 poroda na 15. Međutim, razlika između država u kojima je najmanja smrtnost pri porodu u Europi i onih u kojima je najveća (poput Albanije i Azerbajdžana) je jedan naprama 25.Nije svejedno ni koje je nacije žena. U izvještaju se navodi loš položaj Romkinja, posebno trudnica i rodilja. Navode se slučajevi etničke segregacije, primjerice u Bugarskoj, u rodilištima i to 2017. godine.Romkinje su u njima ponekad smještene u zasebne sobe (povremeno i dvije u jednom krevetu), a dopušteno im je koristiti posebne kupaonice i blagovaonice u kojima često vladaju loši higijenski uvjeti, odvojene od ostalih trudnica i rodilja.