SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IZ PETOG POKUŠAJA
 
Victory Solutions preuzeo Želvoz
Autor/izvor: SEEbiz / B92
Datum objave: 19.05.2017. - 11:28:41
BEOGRAD - Smederevski Želvoz u stečaju prodata je za 163 miliona dinara firmi Victory Solutions iz Beograda, rečeno je u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika. Odbor poverilaca je na sednici 18. maja doneo odluku da se daje saglasnost za prodaju Želvoza u stečaju kao pravnog lica.

U organizaciji Centra za stečaj Agencije za licenciranje stečajnih upravnika 16. maja je održana prodaja Želvoza u stečaju kao pravnog lica, neposrednom pogodbom uz prikupljanje pisanih ponuda. 

Kako je najpovoljnija ponuda niža od 50 odsto procenjene vrednosti predmeta prodaje, stečajni upravnik je u skladu sa Zakonom o stečaju i Nacionalnim standardom br. 5, navedenu ponudu 16. maja dostavio na odlučivanje Odboru poverilaca, navedeno je u saopštenju Agencije. 

Procenjena vrednost Želvoza uoči prodaje je bila 1,15 milijardi dinara. 

Mediji prenose da je ponuda Victory Solutions bila za tri miliona veća od druge, koju je dala italijanska firma Cimolai. 

Takođe, prema nezvaničnim informacijama novi vlasnik je kupio imovinu, ali ne preuzima i dugove, a sa 163 miliona dinara moći će da bude namiren samo prvi isplatni red poverilaca. 

Tom kupovinom Victory Solutions je stekao oko 20 hektara zemlje u Smederevu, na kojoj je oko 95.000 kvadrata hala i pogona, opremu i rezervne delove u njima. 
Dug zbog koga je Želvoz i otišao u stečaj, prema podacima iz Privrednog suda, veći je od četiri milijarde dinara. 

Prema zaposlenima i bivšim radnicima dug je 760 miliona, a prema dobavljačima iz zemlje i inostranstva ukupno 607 miliona. Fabrika je ostala dužna i 104,5 miliona kupcima za primljene avanse, za poslove koji nisu uradeni. 

Oko 125 miliona dinara je dug prema "spornim dobavljačima", naveo je Privredni sud, a neizmirene obaveze bankama su 76 miliona dinara. 

Najveći poverilac je država kojoj je fabrika ostala dužna 2,7 milijardi - Fondu za razvoj 1,37 milijardi, a za poreze, doprinose i ostale dažbine još 1,35 milijardi dinara.