SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE NEKRETNINA
 
Velike transakcije poslovnim nekretninama u Sloveniji
Autor/izvor: SEEbiz / STA
Datum objave: 14.04.2019. - 16:54:50
LJUBLJANA - Prošle godine bilo je dosta transakcija s poslovnim nekretninama u Sloveniji. 

Među trgovinama se izdvaja prodaja Mercatorovih centara i centara Stop Shop, među uredima Centar Tivoli, u industrijskom segmentu prodaja nekadašnjeg Litostroja, a hit su bila parkirališta, ističe tvrtka za nekretnine Remax.

Prošle je godine najveća bila Mercatorova prodaja i otkup deset trgovačkih centara, koje je izvršila Supernova za 116 milijuna eura. Slijedila je prodaja osam trgovina Stop Shop-a, od kojih su tri u Sloveniji, ostatak u Hrvatskoj i Srbiji, koje je Immofinanz kupio od MID grupe za ukupno 90 milijuna eura. U Domžalama je MID Grupa prodala centar Arcadia KD Fondu za 16,2 milijuna eura.

Kod uredskih prostora izdvaja se transakcija KD Sklada, koji su od VB Real Estatea kupili Tivoli centar iz Ljubljane za 13 milijuna eura, a od zgrade Centrice South Staklenih dvora za 12,7 milijuna eura. Prodana je bila i zgrada u Dimičevoj ulici u Ljubljani, gdje je prostorije nekada unajmljivao Nacionalni istražni ured. Od Hete ju je kupio Delta Team za 7,3 milijuna eura.

U slučaju industrijskih nekretnina, izdvaja se područje nekadašnjeg Litostroja u Ljubljani, koje je kupio LTH odljevci iz Litostroja Jekla (ili DUTB), a vrijednost iznosi 11,5 milijuna eura. Oko 5 milijuna eura vrijednih transakcija vrijedile su transakcije koje uključuju logistički objekt Goodyeara u Kranju (koju je kupio Mlado iz Immorent Epsilona), industrijski kompleks uz Celovšku u Ljubljani (kupio Davidov hram od nekretnina A1) i industrijske zgrade na Tržaškoj cesti u Ljubljani (kupio Geoprodukt) iz Semenarne).

Odrađene su tri transakcije s parkiralištima. Parkiralište Šentpeter u Ljubljani, koje ima 472 parkirna mjesta, kupio je List Slopark iz Reitenburga za 14,55 milijuna eura. Gradsko parkiralište u Mariboru s 810 parkirnih mjesta kupio je GMG Investments od F Citya za 4,5 milijuna eura. Parkiralište Modri Park u Ljubljani sa 396 parkirnih mjesta kupilo je društvo Nakamoto Investicije iz Parka 1, ali Remax nema podatke o cijeni.

Kod hotela, Kapitalska družba i modra zavarovalnica kupili su San Simon Resort u Izoli od hotela Bernardin, a posao je iznosio oko 10 milijuna eura. KD Kvart je prodao hotelski dio buduće Šumi u Ljubljani za devet milijuna eura Brtpruleu. Novom je vlasniku dodijeljen i novi City Hotel Ljubljana, koji je obitelj Tatic kupila od obitelji Elephant i Sikim po nepoznatoj cijeni.

Na području zemljišta najvažniji je posao sa zemljištem od Šmartinske ceste u Ljubljani (Kostak iz Immobilije GBK za 4,13 milijuna eura) i površinama za poslovnu zonu Brnik (Iskra mehanizmi iz Raiffeisen Leasinga za 4,03 milijuna eura).

Kod ostalih nekretnina ističe se ugovor o kupnji Marine Portorož, koji će Adventura Holding i Glen kupiti od DZS-a za 21 milijun eura. Posao vrijedan 3,8 milijuna eura zabilježen je i s dijelovima Arene Bonifika u Kopru, gdje nema podataka o kupcima, te golf klub Cubo kojeg je od Sberbanka kupilo društvo Cubo Golf.