SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Velike globalne zalihe spustile cijene nafte ispod 60 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.12.2018. - 17:12:12
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 60 dolara budući da su se trgovci usredotočili na visoke globalne zalihe i razočaravajuće podatke iz Sjedinjenih Država.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 59,55 dolara. U identičnom je iznosu smanjena i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 50,55 dolara.

Tržište se fokusiralo na globalne zalihe koje u posljednje vrijeme snažno rastu budući da je u proteklih šest mjesec ponuda rasla snažnije od potražnje.

U takvom je okruženju razočarao podatak iz jučerašnjeg izvješća američke vlade o padu zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za samo 1,2 milijuna barela. Pojedini su investitori očekivali da će se smanjiti za tri milijuna barela.

Cijene energenata padaju jer su trgovci i dalje pod utjecajem jučerašnjih podataka iz Sjedinjenih Država, konstatira Stephen Brennock iz PVM-a.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, postigla je prošlog tjedna sporazum o smanjenju proizvodnje za ukupno 1,2 milijuna barela dnevno kako bi se smanjio višak u opskrbi.

To bi trebalo biti dostatno da se u drugom tromjesečju sljedeće godine na tržištu pojavi manjak budu li se OPEC i ostali veliki proizvođači pridržavali dogovora, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u najnovijem mjesečnom izvješću.

OPEC je pak jučer objavio da će potražnja za naftom u idućoj godini pasti na 31,44 milijuna barela dnevno, za 100.000 barela dnevno manje nego što su prognozirali u studenom. Nova je procjena potražnje ujedno za 1,53 milijuna barela dnevno manja od njegove trenutne proizvodnje.

Kombinacija čimbenika poput dogovorenog smanjenja proizvodnje i poremećaja u opskrbi vjerojatno će u prvoj polovini godine rezultirati izjednačavanjem ponude i potražnje, napominje Jason Gammel iz Jefferiesa.

"Ali ... rast (proizvodnje) u SAD-u gotovo će neizbježno ponovno ubrzati u drugoj polovini 2019. jer će se postupno povećavati kapacitet naftovoda koji se trenutno postavlja u permskom bazenu. To znači da bi početkom 2020. godine tržište moglo ponovno vratiti u prezasićenost", procijenio je Gammel.

Sjedinjene Države proizvode rekordnih 11,7 milijuna barela dnevno i po svemu sudeći zauzet će krajem 2018. godine poziciju vodećeg proizvođača nafte u svijetu, ispred Rusije i Saudijske Arabije.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 59,20 dolara, što znači da je porasla 63 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.