SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POSLJEDICE
 
Velika Britanija: Višak u proračunu smanjen zbog Brexita
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 21.08.2019. - 16:14:23
LONDON - Višak u britanskom proračunu smanjen je u srpnju zbog veće državne potrošnje pred izlazak zemlje iz Europske unije, pokazali su u srijedu službeni podaci.

Ako se isključe banke u vlasništvu države, proračunski je višak u prošlom mjesecu iznosio 1,3 milijarde funti. U lipnju iznosio je 7,2 milijarde funti a u prošlogodišnjem srpnju 3,6 milijardi funti.

Proračun tradicionalno iskazuje višak u sedmom mjesecu zbog plaćanja poreza na dohodak fizičkih osoba, napominje Reuters.

Većina prihoda od poreza blago je porasla na godišnjoj razini ali je državna potrošnja poskočila za 2,6 milijardi funti, odnosno 4,2 posto na godišnjoj razini, najvećim dijelom zbog nabave robe i usluga, te troškova za zaposlene.

U prva četiri mjeseca financijske godine koja počinje u travnju Britanija se zadužila za 16 milijardi funti, što predstavlja povećanje za 60 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Dugoročne izglede za javne financije zastiru brexit i neizvjesnost u pogledu državne potrošnje.

U prvih nekoliko tjedana nakon preuzimanja dužnosti premijer Johnson najavio je mjere u vrijednosti više milijardi funti, ne uključujući potencijalne troškove brexita bez dogovora.

Agencija Moody's objavila je početkom kolovoza da neke najave otvaraju "dodatna pitanja o riješenosti vlade da se pozabavi dugom naslijeđenim iz razdoblja financijske krize".