SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POBOLJŠANJE
 
Varteks smanjio gubitak, očekuje bolje dane
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 03.11.2019. - 07:59:35
VARAŽDIN - Varteks Grupa je u trećem kvartalu 2019. godine ostvarila normaliziranu negativnu EBITDA-u od 4,1 milijuna kuna. 

Poslovanje Varteksa je cikličnog karaktera, sa slabijim ostvarenjem u trećem kvartalu zbog značajno manje maloprodaje i propuštenih prihoda od usluga za druge zbog kolektivnog godišnjeg odmora.Nakon vrlo dobrog ostvarenja u 2. kvartalu, uslijedilo je slabije ostvarenje u trećem kvartalu, dok očekujemo značajno bolji rezultat u 4. kvartalu koji je i inače ciklički jak kvartal.

Na razini 3. kvartala, ostvaren je konsolidirani gubitak od 7,1 mil. kn (prethodne godine gubitak od 9,6 mil. kn), što je ipak nešto manji gubitak u odnosu na 3. kvartal 2018. godine. Glavni biznis Varteksa ponovo postaje vlastita moda i maloprodaja. Prihodi maloprodaje su u trećem kvartalu bili 18,1 mil. kn, odnosno 71% veći nego u istom kvartalu prošle godine. Zbog nešto veće prosječne marže, bruto dobit u maloprodaji je u odnosu na isti kvartal bila 74% veća nego prošle godine.

Prihodi od usluga, tj. proizvodnje za druge, manji su od planiranih zbog manjeg ostvarenog broja radnih sati, ali i zbog veće proizvodnje za vlastite potrebe.

Međutim, Varteks je uspio korekcijom cijena prema glavnim klijentima u uslugama amortizirati porast troškova rada. Proizvodnja specijalne i radne odjeće (Varteks Pro) u trećem kvartalu je ostvarila 1,8 m kuna prihoda manje od plana, što očekujemo nadoknaditi u ostvarenju 4. kvartala.

Strategija Varteksa u dinamičnom kombiniranju proizvodnje za sebe i druge, koja bi u budućnosti trebala dovesti do većih ostvarenih marži u šivanju za druge u okviru trenda vraćanja proizvodnje odjeće u Europu i tzv. brze mode u ovom kvartalu nije imala bitan utjecaj na rezultat.

U 2018. provedeni su projekti restrukturiranja vezani uz smanjenje troškova, pri čemu su najznačajniji efekti vezani uz kadrovsko restrukturiranje administrativnog i režijskog osoblja, racionalizaciju korištenja prostora i racionalizaciju u upravljanju procesima; prvenstveno nabave, prodaje i proizvodnje. U 2019. godini poslovanje je prvenstveno usmjereno na procese razvoja poslovanja. U dijelu izvoznih poslova, nastavljena je suradnja s dosadašnjim renomiranim poslovnim partnerima, a posebno sa Hugo Boss i J.Lindeberg. Pozitivni efekti najviše se očekuju kroz efikasnijeupravljanje i korištenje proizvodnih procesa i kapaciteta. Poslovi prodaje odjeće za specijalne namjene i korporativno odijevanje vezani su dijelom uzveć postojeće, a dijelom uz nove poslove. I dalje se očekuje značajan rast prihoda u maloprodaji te otvaranje novih prodajnih mjesta.

Od značajnijih promjena u maloprodajnom kanalu u 3. kvartalu su otvorili prodajno mjesto u Tower centru u Rijeci, a u City Center One East smo prešli na veće prodajno mjesto. Promjenom u poslovanju i načinu obraćanja prema radnicima Varteks je uspio minimizirati odljev radne snage, a rast troška plaća kompenzirati većom proizvodnom efikasnošću i većim cijenama kako prema klijentima u šivanju za druge, tako i u vlastitoj maloprodaji.Najznačajniji teret i rizik i dalje ostaje značajno narušena likvidnost, kao što je to iskazano i u revidiranim financijskim izvještajima za proteklu godinu. Redovitost podmirenja obaveza, između ostalog je osigurao i dodatni kratkoročni plasman nove poslovne banke. Likvidnost je značajno narušena iz dva razloga: stalno dospijeće kratkoročnih obaveza iz prethodnih razdoblja, te potreba za obrtnim kapitalom nužnim za generiranjem prihoda i dobiti u maloprodaji i pripreme sezone jesen-zima 2019.