SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZARAZA
 
Uvedena naredba za sprečavanje afričke svinjske kuge
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 02.02.2019. - 16:57:53
BEOGRAD - Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je danas nadležne institucije, vlasnike, uzgajivače i lovce da se pridržavaju propisanih mera kako bi se sprečilo širenje afričke kuge svinja, zbog širenja te zarazne bolesti domaćih i divljih životinja u regionu.

Kako bi sprečilo pojavu afričke svinjske kuge u Srbiji, ministarstvo je zabranilo slobodan uvoz i prevoz pošiljaka poreklom iz zemalja ili područja zahvaćenih tom zaraznom bolešću i navelo da će se za svaki konkretan slučaj izdavati uvozna dozvola.

Naredbom koja je na snazi od petka 1. februara, uvedena je stroga kontrola prometa i uvoza živih svinja i proizvoda od svinjskog mesa.

Odredjena su i podrčja „umerenog" i „visokog" rizika i bezbednosne mere koje se moraju sprovoditi u gazdinstvima sa svinjama i lovištima, dodaje se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Afrička kuga svinja je zarazna virusna bolest domaćih i divljih svinja za koju ne postoji terepija, ni vakcina bilo gde u svetu, i u slučaju njene pojave neophodno je uništavanje životinja na farmi ili zaraženom području.