SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Usporavanje rasta broja izdanih građevinskih dozvola
Autor/izvor: SEEbiz / HGK
Datum objave: 14.03.2018. - 19:48:25
ANALIZA - Nakon što je u prosincu prošle godine poslije 20 mjeseci kontinuiranog rasta zabilježen prvi međugodišnji pad ukupnog broja izdanih građevinskih dozvola, u siječnju ove godine ponovno se bilježi rast, ali relativno skroman u odnosu na dvoznamenkasti rast koji je obilježavao razdoblje od travnja 2016. do rujna 2017. godine. 

Tako je u siječnju ove godine ukupno izdano 676 građevinskih dozvola, od čega 558 za zgrade i 118 za ostale građevine, što je 1,2% više dozvola nego u istom mjesecu 2016. godine (stagnacija kod dozvola za zgrade te rast od 7,3% kod dozvola za ostale građevine). Istodobno je u dozvolama predviđena vrijednost radova smanjena za 25,1% pod utjecajem smanjene vrijednosti radova na zgradama za 37,6% uz istodoban rast predviđene vrijednosti radova na ostalim građevinama za 14,1%.

Usporavanje dinamike rasta izdanih građevinskih dozvola donekle je i očekivano s obzirom na to da su bazne vrijednosti znatno povećane visokim rastom u posljednje dvije godine.Siječanj je mjesec u kojem se uobičajeno izdaje najmanje građevinskih dozvola u godini, pa situacija u tom mjesecu nije reprezentativna za kvalitetniju ocjenu trendova. Ipak, ovogodišnji siječanj obilježava relativno velik broj izdanih građevinskih dozvola za ostale građevine (njih 118), što je povijesno najviše siječanjsko ostvarenje i moglo bi upućivati na porast investicijske aktivnosti na infrastrukturnim radovima, čiji nedostatan intenzitet zasad ograničava rast ukupne građevinske aktivnosti.

U siječnju ove godine izdana je 651 građevinska dozvola za stanove korisne površine 72.350 četvornih metara. U odnosu na isti mjesec prošle godine, broj dozvola za stanove smanjen je za 35,9%, a korisna površina za 20,7%. Relativno visok pad primarno je rezultat neuobičajeno visokog broja izdanih dozvola u siječnju prošle godine kada je izdano više od tisuću dozvola. U posljednja je četiri mjeseca međugodišnji rast broja izdanih građevinskih dozvola usporio ispod ranije ostvarivanih dvoznamenkastih stopa kao rezultat povećanja baze, odnosno narasle razine investicijskih namjera.

Međutim, realizacija investicijskih projekata najavljena brojnošću izdanih građevinskih dozvola i vrijednošću u njima predviđenih radova i dalje se ne odvija planiranim intenzitetom, na što upućuje relativno skroman rast obujma građevinskih radova ostvaren u prošloj godini (%2B1,5%) te nizak rast vrijednosti izvršenih građevinskih radova (2,2%).