SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KAZNA
 
UniCredit mora platiti 1,3 milijarde dolara zbog kršenja sankcija
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 16.04.2019. - 07:25:36
MILANO - Talijanska banka UniCredit i njena njemačka podružnica Hypovereinsbank prihvatili su isplatu u iznosu od 1,3 milijarde dolara (1,2 milijarde eura) zbog kršenja američkih sankcija prema Iranu, objavilo je u ponedjeljak američko Ministarstvo financija.

Nagodba s američkim vlastima i Federalnim rezervama okončava istrage o američkoj listi sankcija za zabranjene transakcije UniCreditovih podružnica sa Iranom i drugim zemljama.

U središtu afere, prema američkom pravosuđu, posebno se ističe minhenska UniCredit Bank AG - poznata kao Hypovereinsbank. Prema sudskim zapisima, institucija koju je UniCredit podržao 2005. godine, svjesno je prebacivala stotine milijuna dolara vrijednih ilegalnih transakcija preko američkog financijskog sustava gotovo deset godina.

Prema Okružnom tužiteljstvu New Yorka, prekršeno je nekoliko američkih programa sankcija, uključujući i onaj protiv finansiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje.

Kompaniji će se stoga izreći osuđujuća presudu za krivična kršenja američkog zakona kod nadležnog suda na Manhattanu.

"Ovaj slučaj je odličan primjer kako neke institucije lažno vjeruju da mogu nadmudriti američki finansijski sistem i prikriti svoje opake aktivnosti", rekao je istraživač FBI-a William F. Sweeny u New Yorku.

"Savezna policija će agresivno ciljati na kompanije kao što je UniCredit, koje su umiješane u zavjeru da krše američke zakone".