SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
UniCredit: Dobit u prvom kvartalu veća gotovo za četvrtinu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.05.2019. - 17:39:22
MILANO - Talijanska banka UniCredit, vlasnica Zagrebačke banke, izvijestila je u četvrtak da joj je neto dobit u prvom tromjesečju porasla gotovo za četvrtinu, poduprta jednokratnim stavkama i smanjenim rezervacijama i otpisima kredita.

U razdoblju od siječnja do ožujka UniCredit je poslovao s neto dobiti od 1,4 milijarde eura, za 24,7 posto većom nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Skok dobiti povezan je s jednokratnim stavkama, uključujući prodaju nekretnina i otpuštanje rezervacija za troškove nagodbe s američkim vlastima o kršenju sankcija Iranu i drugim zemljama.

Kada se isključe jednokratne stavke, prilagođena neto dobit iznosila je 1,1 milijardu eura i veća je za 1,5 posto nego u prvom prošlogodišnjem tromjesečju.

Operativni prihodi smanjeni su tri posto, na pet milijardi eura, što uprava objašnjava "teškim tržišnim okruženjem".

Neto prihodi od kamata bili su gotovo nepromijenjeni u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosili su 2,6 milijardi eura.

Neto prihodi od naknada i provizija pali su 5,3 posto, na 1,7 milijardi eura.

Smanjena je i neto dobit od trgovanja, za 6,4 posto, na 448 milijuna eura.

Neto otpisi kredita i rezervacije smanjeni su 5,8 posto, na 468 milijuna eura.

Na kraju ožujka stopa adekvatnosti kapitala iznosila je 12,25 posto i veća je za 0,18 postotnih bodova nego na kraju prošle godine.

Jučer su iz UniCredita izvijestili da su prodali 17 posto udjela u Finecu, internetskoj tvrtki za brokerske usluge, što im je donijelo prihod od milijardu eura bruto. Prodaja je sastavni dio priprema za poslovnu strategiju za razdoblje od 2020. do 2023. koja će biti predstavljena do kraja godine.

Danas su najavili da će u sklopu te strategije, između ostalog, postupno smanjiti portfelj talijanskih državnih obveznica kako bi ga uskladili s odgovarajućim portfeljima državnih obveznica matičnih zemalja u sličnim europskim bankama.

Ostale pojedinosti i nova poslovna strategija za razdoblje od 2020. do 2023. bit će objavljeni početkom prosinca, dodaje se u poslovnom izvješću.

Cilj je tih mjera poboljšanje likvidnosti kako bi se "dodatno ojačale naši kapaciteti kreditiranja, poboljšala naša sposobnost za podupiranje domaćeg gospodarstva i aktivno razvijali poslovanje sklijentima u svim zemljama u kojima poslujemo", naglasio je u priopćenju izvršni direktor Jean Pierre Mustier.

Uprava potvrđuje da u ovoj godini očekuju prihode od 19,8 milijardi eura i neto dobit od 4,7 milijardi eura. Potvrđena je i procjena stope adekvatnosti kapitala na kraju 2019. godine u rasponu od 12 do 12,5 posto.