SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NEZADOVOLJSTVO
 
Ugostitelji zbog povećanja PDV-a idu na Ustavni sud
Autor/izvor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
Datum objave: 13.02.2017. - 08:45:43
ZAGREB - Ugostitelji se ne mire s poreznim opterećenjem koje im je od početka ove godine podignuto na 25 posto PDV-a, pa će pravdu tražiti na Ustavnom sudu, kojemu je u njihovo ime Hrvatska obrtnička komora upravo predala Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti članka Zakona o PDV-u koji se odnosi na oporezivanje njihove djelatnosti.

Naime, u članku 6. toga zakona ukinuta je odredba kojom je bilo propisano da se PDV na usluge pripremanja i usluživanja hrane i pića u ugostiteljskim objektima obračunava i plaća po sniženoj stopi od 13 posto, čime im je ona povećana na 25 posto. Ugostiteljima je sporna odredba istog zakona prema kojoj se PDV obračunava i plaća po sniženoj stopi od 13 posto samo u ugostiteljskim objektima koji imaju smještaj, dok ostali ugostitelji imaju znatno viši PDV.

Iz toga proizlazi da se usluga prehrane i pripremanja te usluživanja bezalkoholnih pića, napitaka, vina i piva kao sastavni dio usluge smještaja u ugostiteljskim objektima poput hotela ili pansiona, obračunava po sniženoj stopi od 13 posto, a u ugostiteljskim objektima bez smještaja po stopi od 25 posto. Ugostitelji i obrtnici smatraju da porezni sustav koji ima takve odredbe nije temeljen na načelima jadnakosti i pravednosti, po kojima bi svi ugostitelji koji poslužuju iste namirnice i pića trebali plaćati istu poreznu stopu od 13 posto – navodi se u stajalištu Hrvatske obrtničke komore (HOK).

– Razlog pokretanja postupka ocjene ustavnosti je kršenje ustavnog načela jednakosti stavljanjem u nepovoljan položaj ugostitelje koji ne nude i smještaj, nego samo usluge hrane i pića. Time država krši ustavnu zapovijed osiguranja jednakopravnog položaja na tržištu svim poduzetnicima – ocjenjuje Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Podsjetimo, ugostitelji su odmah nakon najave gotovo udvostručenog poreznog nameta od siječnja ove godine ocjenjivali kako se ne može različito tretirati kod oporezivanja gost koji spava u hotelu od onoga koji je samo došao večerati u restoran.

U slučaju PDV-a gost koji je na programu polupansiona i zajedno sa spavanjem ima i obrok u hotelu, plaća PDV na tu svoju večeru od 13 posto. Istodobno neki vanjski gost koji je stigao samo na večeru u isti hotel plaća tu večeru s porezom od 25 posto, baš kao i svaku drugu u susjednom restoranu, zalogajnici ili konobi koje nemaju uslugu smještaja.

U Hrvatskoj je registrirano oko 30 tisuća obrta koji zapošljavaju oko 60 tisuća radnika, a stopa PDV-a od 25 posto na njihove usluge, osim u Hrvatskoj, postoji još samo u Danskoj u tolikom iznosu. Ostale mediteranske turističke zemlje imaju po nekoliko puta niži porez za ugostitelje, pa tako, ponovimo, Italija, Francuska, Austrija i Španjolska imaju po 10 posto poreza za restorane, Belgija 12 posto, Portugal 13 posto...

Protiv povećane stope PDV-a na ugostiteljske usluge bez noćenja bili su i hotelijeri, zbog toga što im značajan dio prihoda dolazi iz hotelskih restorana, barova i klubova u koje dolaze "vanjski" gosti, a u kojima se također svaka ugostiteljska usluga oporezuje s 25 posto, što značajno utječe na smanjenje njihova prihoda.

Promjena PDV-a za ugostitelje s 13 na 25 posto, što se primjenjuje od siječnja ove godine, treća je promjena poreznih uvjeta poslovanja u tom sektoru u pet godina.