SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
JASNA PORUKA
 
Udruga dobavljača Agrokora: Ne pristajemo na Ramljakov plan nagodbe
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 12.02.2018. - 22:09:28
ZAGREB - Udruga dobavljača Agrokora oko sebe je okupila širu frontu od dvjestotinjak tvrtki uključenih u proces nagodbe u koncernu, a poruke su na istom tragu kao i ranije. 

Ne pristaje se na model nagodbe kojeg je predložio izvanredni povjerenik Ante Ramljak, a novost je da dobavljači ne prihvaćaju ni plan podjele vjerovnika u pet skupina. 
Nacrt nagodbe koji su predložili Alix Partners i Ramljak ne odgovara interesima dobavljača među kojima su velike hrvatske tvrtke, kažu nam izvori iz njihovih redova, jer podrazumijeva svako društvo zasebno plaća dug prema svojim dobavljačima.

S obzirom na to da su domaće tvrtke uglavnom surađivale s Konzumom te da je potraživanja prema Konzumu najviše drže da bi se takvim planom najviše naštetilo njihovim interesima. Naime, otpisi potraživanja ovisili bi o odnosu imovine i obveza, koji je u slučaju Konzuma vrlo problematičan. Protive se dobavljači i prijedlog na koji su podijeljeni na skupine vjerovnika, tvrdeći da ne mogu biti u istoj skupini poput HBOR-a ili banke. Dobavljači su zbog toga podnijeli i prigovor Trgovačkom sudu u Zagrebu. Riječ je o dijelu potraživanja vezanima za financijske mjenice koja se tretira kao i ostala neosigurana financijska potraživanja. 

Dobavljači su tražili posebni tretman za njihovih oko tri milijarde kuna potraživanja vezanih za mjenice pri čemu traže zaštitu u obliku maksimalnog otpisa potraživanja od 30 posto. Također od Agrokora, odnosno Ramljaka zahtijevaju da se otpisi za robu svedu na maksimalnih 20 posto, dok inzistiraju da se granični dug u potpunosti podmiri.

Pritom bi pristali i na dulji rok otplate graničnog duga pa se spominje i da se može otplatiti tih oko 180 milijuna eura duga i u roku od dvije godine. Jedan osjetan dio će biti plaćen do kraja tjedna. Dobavljači Tiska trebali bi dobiti oko 29 milijuna eura, što je omogućeno ulaskom Tiska u roll-up aranžman.