SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OSPICE
 
U Zagrebu sedam osoba oboljelo od ospica, šest nije cijepljeno
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.09.2019. - 09:52:53
ZAGREB - U posljednja dva tjedna u Zagrebu je sedam osoba oboljelo od ospica. U Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" primljeni su s visokom temperaturom, karakterističnim osipom, suznim očima i curenjem nosa.

Troje ih je hospitalizirano, od čega je jedna pacijentica već puštena kući, a dvoje ih je i dalje na Klinici. Jedan je pacijent zaražen od francuskog turista dok se za ostale ne zna izvor zaraze, a slučajevi nisu povezani. Od početka godine ukupno je oboljelo 32 osobe, a u prošloj godini 23.

"Od njih sedam, troje ih je zaprimljeno u kliniku. Raspon dobi je od 20 do 55 godina. Od njih sedam, šestero nije bilo cijepljeno i jedan bolesnik je dobio samo jednu dozu cjepiva, a ne dvije kao što je predviđeno po programu, rekao je dr. sc. Neven Papić iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", piše HRT.

"Bolesnici su obično došli drugog-trećeg dana bolesti sa visokom temperaturom, suznim očima koje su ih pekle, s curenjem nosa i osipom koji se javio drugi ili treći dan bolesti", pojašnjava Papić.

Najviše zaraženih, njih 14, je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, slijedi Zagreb s 9, šest ih je u Brodsko-posavskoj županiji, dvije u Zadarskoj i jedna u Dubrovačko-neretvanskoj.

Donedavno smo imali najniži postotak cijepljenih protiv ospica u posljednjih 20 godina. Situacija se ipak mijenja. S 89 došli smo na 93 posto.

"Ali opet je to prilično nisko. Hrvatska je nekada imala jedan on najboljih cjepnih obuhvata u Europi, a sada smo ispod razine, ispod prosjeka Europske unije." Koliki je prosjek? "Oko 95 posto", naglasio je prim. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.