SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
U travnju izdano 17,3 posto više građevinskih dozvola na godišnjoj razini
Autor/izvor: SEEbiz / HGK
Datum objave: 12.06.2019. - 15:27:50
ANALIZA - U travnju je nastavljena živa aktivnost u izdavanju građevinskih dozvala pa je tako ukupno izdana 881 dozvola (702 za zgrade i 179 za ostale građevine), što je 17,3% više nego u istomu mjesecu prošle godine (10,2% više za zgrade i 57,0% više za ostale građevine). 
Od početka ove godine osobito dinamično raste broj izdanih građevinskih dozvola za ostale građevine (obuhvaćaju ceste, pruge, cjevovode, mostove, brane, sportske terene i slične objekte niskogradnje), što je kulminiralo u posljednja dva mjeseca s međugodišnjim rastom višim od 50%. Očito je da se povećava broj planiranih infrastrukturnih radova poduprtih mogućnošću korištenja raspoloživih sredstava iz fondova EU, pri čemu se aktiviraju i veći investicijski projekti, na što upućuje činjenica da predviđena vrijednost radova raste dinamičnije od broja izdanih građevinskih dozvola.

U takvim je okolnostima sumarno u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine broj izdanih građevinskih dozvola povećan za 10,4% (5,6% kod zgrada i 34,9% kod ostalih građevina), a istodobno je predviđena vrijednost radova porasla za 42,7% (23,1% kod zgrada i 80,0% kod ostalih građevina). Simultan i visok rast predviđene vrijednosti radova u visokogradnji i niskogradnji rezultirao je ukupnom vrijednošću radova od 11,1 milijardu kuna u prva četiri mjeseca ove godine, što je povijesno najviše ostvarenje kada se promatraju prva četiri mjeseca u nekoj godini. Stoga broj izdanih građevinskih dozvola i u njima predviđena vrijednost radova pružaju solidan temelj za moguć nastavak dinamičnog rasta građevinske aktivnosti u narednom razdoblju.

Pozitivne tendencije nastavljene su i u stanogradnji, pri čemu se peti mjesec zaredom izdaje više od tisuću dozvola za stanove, ovoga puta 1106 dozvola za stanove ukupne korisne površine 106 334 četvorna metra. Time je sumarno u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine broj izdanih građevinskih dozvola za stanove povećan za 37,0% uz rast korisne površine stanova za 27,6%. To sugerira povećan interes investitora za stanogradnju pri očekivanju rasta potražnje zbog stabiliziranja gospodarskog rasta, rasta zaposlenosti i plaća, rasta stambenih kredita i provedbe poticajnih mjera za rješavanje stambenog pitanja.

Pokazatelji buduće građevinske aktivnosti u prva četiri mjeseca ove godine optimistični su i upućuju na nastavak rasta obujma i vrijednosti građevinskih radova u narednom razdoblju. To se ponajprije odnosi na rast broja izdanih građevinskih dozvola i u njima predviđene vrijednosti građevinskih radova koji je istodobno prisutan u niskogradnji i visokogradnji, što će stabilizirati i učvrstiti dinamiku rasta građevinskih radova. Uz to je vrijednost novih narudžbi u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećana za 22,1%, stoga pri rastu novih ugovorenih poslova temeljni problem građevinske operative i dalje ostaje nedostatak dovoljnog broja radnika određenih struka.