SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPASNOSTI
 
U Sloveniji upozorenja o mogućem pregrijavanju ekonomije
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 31.05.2017. - 19:37:19
LJUBLJANA - Slovenski BDP porastao je u prvom kvartalu za 5,3 posto na godišnjoj razini, što je najviša stopa rasta od početka gospodarskog oporavka prije tri godine, ali uz zadovoljstvo tim rezultatima političari i analitičari upozoravaju na potrebu fiskalne stege kako ne bi došlo do pregrijavanja ekonomije.

"Tako visoku stopu rasta imali smo zadnji put u drugom kvartalu 2008. godine", upozorila je na konferenciji za novinare Romana Korenič, analitičarka za nacionalne račune državnog statističkog zavoda, podsjetivši da je nakon 6-postotnog rasta BDP-a u tom kvartalu već u 2009. godini došlo do velikog pada i dva vala recesije, pa je kriza zaustavljena tek prije tri godine.

Ubrzavanje gospodarske aktivnosti velik je izazov za slovensku fiskalnu politiku koja mora osigurati da se dodatni prihodi ne potroše nego da dođe do što većeg snižavanja proračunskog deficita, upozorilo je u srijedu Ministarstvo financija, u kojem upozoravaju na potencijalnu opasnost nove recesije ako bi se postupilo suprotno i ne bi obuzdali apetiti za povećanje rashoda.

Visok rast BDP-a našoj ekonomiji donosi i visoke rizike zbog potencijalne promjene poslovnog ciklusa, pa treba djelovati preventivno i sniziti javni dug koji je još uvijek vrlo visok i prelazi 80 posto BDP-a, upozorila je u srijedu Slovenska gospodarska komora.

Ured za makroekonomske analize slovenske vlade (UMAR) objavio je da se visoki gospodarski rast baziran na domaćoj potrošnji, investicijama i izvozu može očekivati i u nastavku godine te da je onaj zabilježen u Sloveniji u prvom kvartalu 2017. iznadprosječan u Europskoj uniji i među najvišima u eurozoni.

Početkom ove godine ponovo jačaju investicije u građevinarstvu, nastavljaju se i investicije u stanogradnju, a oživljava i tržište nekretnina, a prema UMAR-ovo procjeni u porastu su i investicije privatnog sektora.

Premijer Miro Cerar kojega oporba optužuje da u prve tri godine mandata nije pokazao veće rezultate na području ekonomske politike kazao je da je neočekivano visok rast potvrda da je Slovenija na dobrom putu i da su rezultati među ostalim i posljedica mjera poduzetih na planu rješavanja situacije u bankarstvu.