SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PONUDE
 
U Luci Bar očekuju nove ponude za privatizaciju
Autor/izvor: SEEbiz / Portal Analitika
Datum objave: 26.04.2017. - 10:13:29
BAR - U menadžmentu luke Bar očekuju da će nakon što je Vlada odustala od prodaje te kompanije poljskoj "OT Logistics", ponude dostaviti i drugi zainteresovani kojih već u ovom trenutku ima, izjavio je predsjednik Borda direktora Predrag Ivanović.

Ivanović je rekao da razumije argument Vlade da treba sačekati izgradnju kvalitetnije putne infrastrukture i povezanosti sa lukom "Bar", što će dovesti jače investitore i obezbijediti bolju ponudu.

„Ja ću vam reći da smo i tokom ovog tenedera imali interesovanje jednog vrlo relevatnog privrednog subjekta iz Abu Dhabija, koji je poznati investitor u domenu lučkog biznisa, ali oni zbog kratkoće vremena nijesu bili u prilici da daju svoju ponudu. Postoje takođe drugi zainteresovani subjekti sa Dalekog Istoka koji bi u uslovima bolje putne konekcije mogli da se jave na tender. Tada bi smo vjerovatno dobili bolju konkurenciju i kvalitetniju ponudu, što je naš interes," rekao je on za Radio Slobodna Evropa.

Vlada je saopštila da je odustala od prodaje 30 odsto akcija luke "Bar" jer nije zadovoljna ponudom kompanije "OT Logistics". Potpredsjednik Vlade Milutin Simović je rekao da Vlada nije odustala od privatizacije luke "Bar",već da žele da neke detalje usaglase dodatno.

Država je vlasnik 54 odsto akcija luke "Bar", a poljska kompanija je za 30 odsto akcija ponudila osam i po miliona eura i investicioni, trogodišnji plan vrijedan 14 miliona eura. Savjet za privatizaciju je, međutim, odustao od posla s Poljacima, jer smatra i da je cijena niska, da je nedovoljno investicija i da postoji mogućnost da ponuđač u kratkom roku postane vlasnik i preostalih 20 odsto akcija i da preuzme kontrolu nad tim važnim, državnim resursom.

Ekonomski analitičar Siniša Lekić kaže da je za njega odluka Savjeta za privatizaciju bila iznenađenje jer činjenica je da je Savjet naprasno promijenio dosadašnji svoj stav jer su, kako je rekao, do sada davali izjave u javnosti da je to investitor koji se uvažava i da je to posao koji treba da obezbijedi perspektivu luki 'Bar'.

Odbornica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović izjavila je da odluku smatra velikom pobjedom SDP i velikim uspjehom svih odbornika u Skupštini Opštine Bar.

Lider vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović je u emisiji „Živa istina" nazvao neopreznim ponašanje odbornika DPS u Baru koji su stali uz svoje kolege iz drugih partija i usprotivili se prodaji Luke kompaniji "OT Logistik".