SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STRUJA
 
U Crnoj Gori najjeftinija struja za industrijske potrošače
Autor/izvor: SEEbiz / CdM
Datum objave: 06.11.2019. - 08:22:54
PODGORICA – Najnižu cijenu električne energije industrijski potrošači u regionu prošle godine su plaćali u Crnoj Gori i ona je iznosila 5,36 centi po kilovatsatu, dok je najviša industrijska cijena u regionu, od 7,59 centi, zabeležena u Sjevernoj Makedoniji, navodi se u Godišnjem izveštaju Agencije za saradnju energetskih regulatora ACER.

Prema pisanju Dnevnih novina, izvještaj o rezultatima praćenja internih tržišta električne energije i prirodnog gasa u prošloj godini, odnosi se na članice Evropske unije, a u određenom dijelu i za ugovorne strane Energetske zajednice EZ među kojima je i Crna Gora, prenosi CdM.

„Najveći rast na nivou godine, od 17 odsto, primijećen je u Sjevernoj Makedoniji, gde je električna energija poskupela sa 6,46 centi u 2017. godini na 7,59 centi u prošloj", konstatovano je u izvještaju i dodaje da je na taj način Sjeverna Makedonija pretekla Srbiju, lidera iz 2017. godine.

„Trend rasta cijene električne energije za domaćinstva u ugovornim stranama EZ nastavljen je i u 2018. godini, dok je nakon višegodišnjeg smanjenja, cijena za industriju počela da se povećava", navodi se u izveštaju.

Kako se navodi u podacima za 2017. godinu, cijena struje za industrijske potrošače je u većini ugovornih članica EZ smanjivana od 2013. do 2017. godine 19 odsto, sa 6,5 centi po kilovatsatu na 5,2 centa.