SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMBICIJE
 
Turski tajkun Mansimov želi budvansku marinu
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug / Vijesti
Datum objave: 08.07.2013. - 19:54:44
BUDVA - Turski milijarder i jedan od vodećih brodovlasnika Mubariz Mansimov, odnosno njegova kompanija Palmali group, zainteresovan je da zakupi budvansku marinu.
Riječ je o marini ispod starogradskih bedema, a zainteresovan je i da kupi i hotel Park u Bijeloj.

To je Vijestima potvrđeno u Vladi, nakon što je Mansimov i zvanično svoj zahtjev dostavio premijeru Milu Đukanoviću.

Milijarder je nakon obilaska marine i ostrva Sveti Nikola, već angažovao svoje saradnike da urade procjenu cijelog projekta i zavnično dostave ponudu.

Đukanović je, sa svoje strane, angažovao kabinet da koordinira svim aktivnostima sa saradnicima Mansimova kako bi uspješnom turskom biznismenu predočili sve mogućnosti investiranja u Crnu Goru.

I dok se očekuje da bi sredinom ovoga meseca trebalo da usledi novi susret domaćina i investitora iz Turske i preciziraju se pojedinosti oko poslovnog aranžmana, jedna od stavki koja bi trebalo da bude riješena je i način raskida ugovora o koncesiji, koji ima budvanska kompanija MC marina, za gazdovanje marinom.

Upravo ova kompanija, koju je osnovao sinovac nikšićkog biznismena Branislava - Brana Mićunovića, Predrag Mićunović i još dvije firme - Anagusta i CPL Montenegro, prethodnih osam godina gazdovala je jednom od najatraktivnijih marina na crnogorskoj obali.

Ugovor o koncesiji koji je Morsko dobro zaključilo sa MC marinom, na snazi je još 17 godina, tako da bi ulazak turskog biznismena u posao mogao da se ostvari ili kroz partnerski odnos ili obeštećenjem.

Mansimov je, takođe, izuzetno zainteresoavan i za kupovinu hotela Park u Bijeloj, koji zamalo nije završio kao potkusurivanje dugova crnogorskog avio-prevoznika. Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) bila je početkom godine voljna da pitanje naraslih dugovanja Montenegro erlajnsa reši prebijanjem sa Vladom Crne Gore, na način što bi se toj Agenciji ustupio hotel Park sa zemljišnim kompleksom.

Ukupne obaveze Montenegro Airlinesa prema Agenciji tada su iznosile 7,5 miliona evra, dok je procenjena vrijednost hotela bila 7,2 miliona evra.

Iako je Mansimovu bilo ponuđeno da preuzme i ostrvo Sveti Nikola, popularne budvanske Havaje naspram grada, koje je čak i jahtom obilazio, ipak, nije pokazao interesovanje.