SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Turistički promet na Zlatiboru nastavlja sa rastom i u 2019. godini
Autor/izvor: Aleksandar Pešić, Avokado
Datum objave: 18.07.2019. - 19:52:45
BEOGRAD - Indeks turističkih poseta i noćenja na Zlatiboru nastavlja da raste. U prvih pet meseci 2019. godine ostvareno je 8,7% više dolazaka nego u istom periodu 2018, dok je broj turista koji su u maju posetili Zlatibor veći za čak 14,6% u odnosu na njihov broj iz maja prošle godine.

Paralelno sa rastom broja gostiju, sve je bogatija i turistička ponuda koja gostima najposećenije srpske planine omogućava mnoštvo sadržaja tokom čitave godine.

Zlatibor je ubedljivo najposećenija srpska planina

U svojoj turističkoj ponudi Srbija se velikim delom oslanja na planinski i banjski turizam, pa su osim Beograda i Novog Sada, glavni nosioci srpskog turizma Vrnjačka i Sokobanja, odnosno Zlatibor i Kopaonik. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija je od Nove godine do kraja maja ugostila ukupno 1.292.751 turistu, od čega je 392.317 njih došlo u Beograd, 291.029 na srpske planine, 198.827 u banjska mesta, a 71.241 u Novi Sad. U periodu januar-maj 2019. godine najposećeniji je Beograd, a slede ga Zlatibor, Kopaonik, Vrnjačka Banja i Novi Sad.

Ako govorimo o planinskim centrima, zanimljivo je da je Zlatibor u maju zabeležio više poseta nego Kopaonik, Tara i Divčibare zajedno. Tokom maja meseca ove godine Zlatibor je posetilo 26.277 turista, čime je ostvaren rast od 14,6 odsto u odnosu na maj 2018. Kada je u pitanju period januar-maj, rast poseta Zlatiboru u poređenju sa istim periodom prošle godine iznosi 8,7 procenata, sa ukupno 97.504 turističkih dolazaka.

Ono što je posebno ohrabrujuće za razvoj turizma na Zlatiboru jeste izraziti rast poseta stranih turista. U maju je na ovoj srpskoj planini boravilo 6.200 stranih turista, odnosno za 28,1% više nego prethodne godine u istom mesecu. Pored toga, tokom prvih pet meseci tekuće godine broj stranih gostiju koji su posetili Zlatibor iznosi 21.988, čime je ostvaren rast od 20,7 odsto.

Broj noćenja na Zlatiboru

Što se tiče ostvarenih noćenja, u maju ove godine zabeleženo je 78.937 noćenja, što je rast od 3,6% , dok je u petomesečnom periodu od Nove godine do kraja maja broj noćenja iznosio 328.641, i gotovo je identičan sa brojem noćenja ostvarenih u istom razdoblju 2018. godine. Tako je od početka godine do kraja maja po broju noćenja Zlatibor zauzeo treće mesto u Srbiji, odmah iza Beograda (839.699 noćenja) i Kopaonika (357.873 noćenja).

I ovde je primetan porast indeksa kada su u pitanju strani turisti, koji su na Zlatiboru u maju ostvarili 12.237 noćenja (rast od 12,7%), a u periodu januar-maj 53.809 noćenja, odnosno 8% više u poređenju sa istim periodom lane.

Novi turistički sadržaji na Zlatiboru

S obzirom na sve veći izbor turističkih sadržaja koje Zlatna planina nudi svojim posetiocima, u narednim godinama očekuje se još veći rast turističkog prometa. Gosti na Zlatiboru sada već mogu uživati u mnogobrojnim sadržajima tokom cele godine, pa Zlatibor više nije samo jedan od glavnih zimskih turističkih centara Srbije, već i jedna od najposećenijih destinacija u letnjoj sezoni.

Letnje skijanje na Zlatiboru

Letnja sezona na Zlatiboru otvorena je 14. juna, sa mnoštvom sadržaja na zlatiborskom skijalištu Tornik koji će biti dostupni posetiocima svakog dana u periodu od 11 do 17 i 30 sati.

Turisti na raspolaganju imaju panoramsku vožnju žičarom, planinarske i električne bicikle, veštačku stenu za penjanje, sadržaje namenjene adrenalinskim zavisnicima poput boba na šinama, zip lajna ili tjubinga. Tu su i pešačke planinarske ture, teren za mini golf, sportski tereni, teretana na otvorenom, roleri i kvadrovi za decu, avantura i dino park, bioskop na otvorenom i mnogi drugi sadržaji.

Najnovije u ponudi jeste mobilni ski simulator za letnje skijanje, koji je krenuo sa radom 15. jula. Zahvaljujući ovom simulatoru poseticima Zlatibora će od sada skijanje biti dostupno tokom čitave godine. Reč je o sistemu pokretne skijaške staze koji je opremljen pokretnom hidrauličnom trakom promenljivog nagiba i brzine rada, što omogućava simulaciju različitih terenskih uslova – od staza namenjenih najmlađima, pa sve do najtežih, tzv. crnih ski staza, za iskusne skijaše profesionalce.

Osim toga, u pripremi je i nova zimska staza, čije je otvaranje najavljeno za početak naredne skijaške sezone. Dužina ove staze biće oko 2.000 metara, a staza će nositi crvenu oznaku koja označava srednje tešku kategoriju i biće prekrivena veštačkim snegom, tako da njena upotreba neće zavisiti od vremenskih uslova i količine snežnih padavina.

Pre nekoliko dana startovalo je i „Zlatiborsko kulturno leto" u okviru kojeg će biti organizovano puno koncertnih dešavanja, pozorišnih predstava, zatim tradicionalna manifestacija „Sabor trubača i smotra narodnog stvaralaštva", kao i brojni drugi kulturno-umetnički sadržaji. Tu je i nekoliko gurmanskih manifestacija i sportskih takmičenja. Kulturno leto traje sve do 22. avgusta.

Gold gondola startuje do kraja godine

Iz JP „Gold gondola Zlatibor" ovih dana su najavili da će do kraja godine biti puštena u rad i zlatiborska Gold Gondola, najduža panoramska gondola na svetu. Radovi na izgradnji su intenzivni i približavaju se završnoj fazi, pa je već sada sasvim izvesno da će gosti Zlatibora već od početka 2020. godine moći da uživaju u ovoj jedinstvenoj atrakciji najpopularnije srpske planine.

Gold Gondola na Zlatiboru prevoziće turiste trasom dugom 9 kilometara, što je čini najvećom panoramskom gondolom na svetu, a povezivaće turistički centar Zlatibora i vrh skijališta Tornik, s tim da će kod Ribničkog jezera biti međustanica čija izgradnja treba da krene baš narednih dana. Žičara će imati 55 kabina i ukupni kapacitet od 600 putnika, a za prelazak cele trase od Tornika do centra Zlatibora biće potrebno oko 25 minuta.

Inače, glavni investitor ovog projekta koji je pokrenut 2017. godine je opština Čajetina i procenjuje se da će ukupno ulaganje iznositi oko 13 miliona dinara. Predviđanja su da će se uložena sredstva u Gold Gondolu isplatiti za vremenski period od 7 do 10 godina, sa glavnim ciljem da do kraja tog perioda Zlatibor dostigne cifru od milion turističkih poseta i 10 miliona noćenja godišnje.

Cene nekretnina na Zlatiboru

Cena kvadrata stambenog prostora u opštini Čajetina, kojoj pripada i turistički centar Zlatibor, je na drugom mestu po visini u celoj Srbiji, a skuplji je jedino Beograd.

U proteklih nekoliko godina na Zlatiboru je izgrađeno na stotine objekata sa nekoliko hiljada stambenih jedinica. Uprkos sve većoj ponudi, cena stanova u novogradnji se kreće u rasponu od 1.000 do 3.000 evra po kvadratnom metru, zavisno od lokacije, tj. od blizine turističkog centra Zlatibor. Najveća je potražnja za stanovima površine 35-40 kvadrata koji se kupuju uglavnom za rentiranje i odmor.

Kada je reč o kućama na Zlatiboru, njihove cene zavise od lokacije, veličine placa, površine stambenog prostora i kvaliteta gradnje, i iznose od 40.000 do 600.000 evra. Jedan ar placa u okolnim selima na Zlatiboru možete u najboljem slučaju kupiti za 1.000 evra, a cene se kreću do čak do 30.000 evra, koliko treba izdvojiti za ar u strogom centru Zlatibora. Najbolje možete proći ukoliko želite da kupite stan u Čajetini, nekoliko kilometara od turističkog naselja, gde se kvadrat stambenog prostora u starim zgradama nudi za 400 do 700 evra.

S obzirom na sve prethodno navedene podatke jasno je da se u razvoj turizma u zlatiborskom kraju ulaže puno, a ulaganja već daju i konkretne rezultate. Tako je Zlatibor, koji je prošle godine proslavio jubilej 125 godina organizovanog turizma, danas postao jedna od najvećih okosnica srpskog turizma i poželjna destinacija ne samo za turiste iz Srbije, već i za strance koji iz godine u godinu u sve većem broju posećuju ovu prelepu srpsku planinu.